Kokosowa zupa z kurczakiem.
Ostatnio przyłapałam Maćka w centrum handlowym na zakupach. Zerkam do koszyka, a tam produkty mające ścisły związek z kokosowym tygodniem ;) Ciekawe co z nich pysznego wyczaruje? :) Była tam też doniczka z tajską bazylią, którą niegdyś otrzymałam w prezencie od pewnej sympatycznej osoby, a którą to poprzez własne niedbalstwo odprawiłam na tamten świat ;) Miała zapewne służyć mi całe lato i dodawać smaku moim daniom. Może moja córka lepiej by się z nią obeszła, wszak chce zostać ogrodniczką :) :) A propos tajskich przypraw, to moja kokosowa zupa z kurczakiem jest inspirowana właśnie tajską kuchnią. Trochę zmodyfikowałam i uprościłam oryginalny przepis, ale jestem bardzo zadowolona z efektu. Powstała pyszna, kremowa, nieco ostra i pełna smaku zupa. Bez wątpienia będę do niej wracać.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- mała cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- papryczka chili (ilość według uznania)
- 6 pieczarek
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 i 1/2 bulionu warzywnego
- 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego)
- sok z połowy limonki
- curry
- sól
- przyprawa Kotanyi zioła tajskie
- oliwa (do podsmażenia)
- makaron ryżowy
- świeża kolendra
Wykonanie:
- Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić ziołami tajskimi Kotanyi. Odstawić na 30 minut.
- Cebulę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
- Dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili.
- Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut.
- Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować.
- Na koniec dodać kukurydzę, mleczko kokosowe, sok z limonki.
- Doprawić sosem sojowym, curry i ewentualnie solą.
- Podawać z makaronem ryżowym i kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz