Turecka pizza szpinakowa.
Właściwie to danie to pide, ale i tak przeważnie mówi się na nie pizza. Co prawda jest jeszcze tureckie lahmacun, które wygląda zupełnie identycznie jak włoska pizza, ale ja wolę właśnie taką łódeczkową odmianę pide. Taki kształt pozwala na umieszczenie większej ilości farszu, który pozostaje bardziej wilgotny niż ten cienko rozsmarowany na placku. To dobrze. A przynajmniej dzisiaj miałem ochotę na takie rozwiązanie: dużo świeżego, jędrnego szpinaku, cebula, czosnek i jajko. No i feta oczywiście. Czy tę fetę wymyśliłem sam, czy mi się zaindukowała od koleżanki? ;) A może to jednak ja, już dużo wcześniej zacząłem o tym myśleć? ;) Tak poza tym, to wiem, że pisanie o fecie w tureckim daniu to skandal. Niech więc będzie, że powinien to być beyaz peynir. Naprawdę powinien! To już ostatnia nasza pizza w tym tygodniu, Jeżeli robiliście z nami poprzednie, to mogło zostać Wam nieco ciasta. Na pide będzie w sam raz!
PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :)
Składniki:
Farsz:
Wykonanie:
PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :)
Składniki:
Farsz:
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 75 g słonego białego sera (np. fety)
- 2 małe jajka (lub przepiórcze)
- oliwa
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 - 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml letniej wody lub mleka
- 1 jajko (opcjonalnie)
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
- Dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek, a po minucie szpinak.
- Dusić na średnim ogniu około 10 minut.
- Dodać pokruszony ser, wymieszać i odstawić.
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę i wodę (lub mleko). Wbić jajko. Wymieszać dobrze drewnianą łyżką.
- Przenieść ciasto na oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 230 stopni.
- Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować na nim z ciasta dwa wydłużone prostokąty. Dłuższe brzegi lekko zrolować do środka, a końcówki połączyć uzyskując kształt łódeczek.
- Wypełnić łódeczki farszem szpinakowym. Na środku zrobić wgłębienia, w które wbić delikatnie jajka. Brzegi łódeczek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
- Całość przenieść na blachę i piec około 15 minut. Ciasto musi nabrać złotego koloru, a jajko się ściąć.
Owszem :)
OdpowiedzUsuńŚwietna :)
OdpowiedzUsuń