Tarta kokosowa z mango.
Mango i kokos to zgrany duet. Właśnie to sprawdzone połączenie postanowiłam wykorzystać w deserze. Z okazji Dnia Mamy upiekłam tartę kokosową z mango. Do nadzienia użyłam serka mascarpone i mleczka kokosowego. I to był strzał w dziesiątkę! Powstał pyszny, kremowy, o subtelnym kokosowym smaku deser. Początkowo z mango planowałam przygotować mus. Ostatecznie pokroiłam owoc w cienkie plastry, które ułożyłam na wierzchu tarty. Puentę stanowiły wiórki kokosowe :) Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Pozostałe:
Wykonanie:
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g mleczka kokosowego
- 70 g syropu trzcinowego (lub klonowego)
- 3 jajka
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Pozostałe:
- mango
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść. Owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
- Mascarpone, mleczko kokosowe, jajka i syrop trzcinowy umieścić w misce. Zmiksować do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.
- Formę do tarty natłuścić. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać obciążenie (np. fasolę). Wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut.
- Na gorący spód przelać masę kokosową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 20 minut. Wystudzić i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
- Mango obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć je na wierzchu ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz