Pizza libańska.
Składniki:
Na wierzch:
- 200 g mielonej wołowiny
- 1 czerwona cebula
- 1 duży dojrzały pomidor
- 3 - 4 łyżki passaty pomidorowej (przecieru)
- garść pistacji
- 2 - 3 łyżki syropu z granatów
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- oliwa
- 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny)
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 - 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml letniej wody
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie ze szczyptą soli. Przełożyć do miski.
- Na tej samej patelni podsmażyć do zbrązowienia wołowinę (na większym ogniu) i dodać do cebuli.
- Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i cebuli.
- Dodać przepołowione pistacje, kumin, paprykę, tymianek, natkę, passatę i sól do smaku. Dobrze wymieszać.
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę i wodę. Wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać trochę więcej mąki.
- Przenieść ciasto na oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić. Wyrastanie ciasta nie jest konieczne jeśli chcemy uzyskać cienką pizzę.
- Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 250 stopni.
- Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować na nim z ciasta okrągły cienki placek. Z podanej ilości powinny wyjść dwa - około 25 cm.
- Wyłożyć farsz na ciasto i przenieść całość na rozgrzaną blachę na najniższym położeniu.
- Piec krótko - około 5 do maksimum 10 minut.
- Gorącą pizzę skropić obficie syropem z owoców granatu i posypać dodatkową natką pietruszki (lub kolendry) i (opcjonalnie) cieniutko posiekaną czerwoną cebulą. Można również pokruszyć ostry biały ser.
Komentarze
Prześlij komentarz