Pizza ze szparagami i białym sosem.
Biały sos cebulowy na bazie słodkiej śmietanki bardzo dobrze komponuje się ze szparagami. I choć lubię pizzę z klasycznym pomidorowym sosem, to ta wersja skradła moje serce (a raczej podniebienie ;)). Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Spróbujmy wykorzystać ten czas. Myślę, że nie będziecie żałować. Następnym razem wprowadzę jedną modyfikację i pokroję warzywa na mniejsze kawałki. Oczywiście nie ma to żadnego wpływu na smak potrawy. Raczej chodzi o wygodę w czasie konsumpcji ;)
Składniki:
Ciasto:
Sos:
Przygotowanie pizzy:
Składniki:
Ciasto:
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 szkl. letniej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut.
- Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Sos:
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- oliwa
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez 2 minuty.
- Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut na małym ogniu. Sos powinien nieco zgęstnieć.
- Dodać zioła i wymieszać.
Pozostałe:
- 500 g szparagów
- mozzarella
Wykonanie:
- Szparagi obrać nożykiem do warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
Przygotowanie pizzy:
- Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody.
- Każdy posmarować sosem, a następnie ułożyć szparagi.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut.
- Serem posypać pod koniec pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz