Różowe risotto.

risotto buraczkowe, risotto z buraczkami i białym serem
Różowe risotto jest risottem buraczkowym. Zacząłem przyrządzać je bez konkretnego przepisu, jedynie z wyobrażeniem wyglądu i smaku jaki chcę osiągnąć. Oczywiście, bazowy przepis na risotto jest stały i daje trochę czasu, by rozejrzeć się po kuchni w poszukiwaniu składnika, który nada daniu ostateczny smak. Można nawet nie znaleźć, a risotto i tak będzie dobre jeśli podstawowe składniki są najwyższej jakości. No ale wciąż jeszcze mamy tydzień różowy, a ja miałem buraczki więc sięgnąłem po nie :) Buraczki świetnie komponują się z białym ostrym serem, a biel musi iść w parze z zielenią! Co do chrupkości orzechów miałem lekką obawę, ale zupełnie niepotrzebnie - to był strzał w dziesiątkę :)
PS Róż nam się kończy...  Co to będzie w następnym tygodniu - ktoś się zastanawia? Ja wiem! ;)

Składniki:

  • 150 g ryżu arborio
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 100 ml wytrawnego wina (w tym daniu może być białe lub czerwone)
  • około 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z buraków
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych)
  • 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego)
  • kilka orzechów włoskich
  • zielona pietruszka
Wykonanie:

  • Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie.
  • Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino.
  • Kiedy wino się wchłonie zredukować ogień i rozpocząć dodawanie bulionu.
  • Dolewać bulion porcjami, czekając na wchłonięcie poprzedniej i wciąż delikatnie mieszając. Nie cały bulion musi być wykorzystany, a ostatnie porcje muszą być mniejsze, by ryż na pewno całe je przyjął. Risotto nie może być ani płynne, ani zbyt sklejone!
  • Kiedy ryż jest już al dente dodać śmietankę i sok, a następnie starty parmezan i pokrojone w kostkę buraczki.
  • Podawać natychmiast z pokruszonym białym serem, orzechami i listkami pietruszki.
  • Jeśli danie zbyt zgęstnieje na talerzu można  rozluźnić je łyżką gorącego bulionu.



Komentarze

Prześlij komentarz