Różowe risotto.
PS Róż nam się kończy... Co to będzie w następnym tygodniu - ktoś się zastanawia? Ja wiem! ;)
Składniki:
- 150 g ryżu arborio
- 3 szalotki
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 100 ml wytrawnego wina (w tym daniu może być białe lub czerwone)
- około 3/4 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku z buraków
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera)
- 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych)
- 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego)
- kilka orzechów włoskich
- zielona pietruszka
- Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie.
- Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino.
- Kiedy wino się wchłonie zredukować ogień i rozpocząć dodawanie bulionu.
- Dolewać bulion porcjami, czekając na wchłonięcie poprzedniej i wciąż delikatnie mieszając. Nie cały bulion musi być wykorzystany, a ostatnie porcje muszą być mniejsze, by ryż na pewno całe je przyjął. Risotto nie może być ani płynne, ani zbyt sklejone!
- Kiedy ryż jest już al dente dodać śmietankę i sok, a następnie starty parmezan i pokrojone w kostkę buraczki.
- Podawać natychmiast z pokruszonym białym serem, orzechami i listkami pietruszki.
- Jeśli danie zbyt zgęstnieje na talerzu można rozluźnić je łyżką gorącego bulionu.
Alez ma piekny kolor!
OdpowiedzUsuńUwielbiam polaczenie koziego serka z buraczkami!
:)
Zgadzam się w obu kwestiach ;)
OdpowiedzUsuń