Szaszłyki wieprzowe z batatami i cukinią.
Mąż Marzenki przepisu na tajemniczą marynatę żonie nie zdradził. Męska solidarność? ;) Policzymy się później ;);) A tak na serio, to właśnie drobiowe szaszłyki z boczkiem były impulsem do obecnego hasła tygodnia. Miło, że patent Maćka na soczyste mięso poszedł w świat. Korzystajmy z niego! U mnie tym razem patyczki nadziane zostały wieprzowiną, batatami oraz cukinią. Tę ostatnią dla urozmaicenia pokroiłam w cienkie paski i złożyłam w harmonijkę. Mięso natomiast przygotowałam dzień wcześniej, aby dobrze przeszło aromatem przypraw.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 500 g wieprzowiny (u mnie łopatka)
- 1-2 bataty
- 1 cukinia
- marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, kolendra, 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
- Wymieszać wszystkie składniki na marynatę (pieprz i kolendrę utrzeć w moździerzu). Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Cukinię pokroić w paski.
- Bataty obrać i pokroić w kostkę.
- Nabijać na patyczki składniki szaszłyków (na przemian).
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C i ustawionym na funkcji grill przez ok. 40 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki.
- Podawać z ulubionym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz