Pizza ze szparagami i porem.
Za mną pracowity tydzień, w czasie którego zabrakło mi trochę czasu na propozycje szaszłykowe. Na szczęście Maciek dał radę :) Każdy z nas ma pewnie ulubioną pizzę, tudzież ulubioną pizzerię. W pobliżu naszego domu jest jedna, którą odkryłam oczywiście dzięki pewnemu blogerowi ;) Zawsze chętnie tam wracamy. Czasem jednak przygotowuję pizzę w domu. Dla dzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa. Dla nas kombinuję już bardziej. Tym razem wybrałam szparagi i por. Bardzo fajne połączenie. Przygotowałam też drugą wersję z mniej klasycznym białym sosem. Ale o tym w następnym poście...
Składniki:
Ciasto:
Sos:
Składniki:
Ciasto:
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 szkl. letniej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut.
- Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Sos:
- puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- cukier
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz.
Pozostałe:
- 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
- 500 g szparagów
- mozzarella
- masło
- sól
Wykonanie:
- Szparagi obrać nożykiem do warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
- Por oczyścić, pokroić w krążki, a następnie w połówki. Podsmażyć na maśle, aż stanie się szklisty.
Przygotowanie pizzy:
- Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody.
- Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażony por i podgotowane szparagi.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut.
- Serem posypać pod koniec pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz