Waniliowa tarta z rabarbarem.
Zgarniętą ze sklepowej półki naręcz rabarbarowych łodyg przemieniłam w waniliową tartę. I nie żałuję, bo wyszła bardzo dobra :) A wybór akurat takiego sposobu spożytkowania rabarbaru okazał się tym trafniejszy, że gotowa już tarta umilała nam świętowanie pewnej okoliczności :) Zaczął się czas, gdzie dostępnych jest coraz więcej rodzimych produktów sezonowych. Wykorzystajmy to. Tak jak Maciek, który wczoraj obdarował mnie słoiczkiem z przepyszną rabarbarową zawartością. Więcej nie zdradzę ;) Przepis na pewno wkrótce pojawi się na blogu :)
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Składniki:
Ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 200 g masła (zimnego)
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżki wody
- ziarna z 2 lasek wanilii
- 20 g masła
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść. Owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
- Na głęboką patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzewać do momentu aż cukier się skarmelizuje.
- W międzyczasie umyć rabarbar, obciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki (ok. 1 cm, łodyg nie obierać).
- Do skarmelizowanego cukru dodać masło i wymieszać, następnie rabarbar i ziarna wanilii. Podgrzewać przez chwilę.
- Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w 3-4 łyżkach wody i dodać do rabarbaru, delikatnie wymieszać.
- Schłodzone ciasto podzielić na dwie części w stosunku 60/40. Większą część rozwałkować i przełożyć do naczynia na tartę. Podpiec w piekarniku w temp. 190 °C przez 15 minut.
- Na podpieczony spód wyłożyć rabarbarowe nadzienie, mniejszą część ciasta rozwałkować, podzielić na paski i na wierzchu ciasta ułożyć z nich kratkę.
- Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 190°C przez ok. 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz