Różowe pierogi z twarogiem i truskawkami.

Intensywny kolor buraków do tej pory kojarzył mi się raczej z kłopotami w postaci trudnych do usunięcia plam. Oczywiście wprost przepadam za wszelkimi buraczanymi daniami. Za to nie lubię pracować w kuchni w rękawiczkach. A wiadomo czym kończy się ścieranie na tarce tego warzywa bez osłony dłoni ;) To wszystko było do tej pory. A od teraz sok z buraka już zawsze będę kojarzyć z genialnym, naturalnym barwnikiem, nie zmieniającym smaku potrawy. Jeżeli kiedykolwiek zamarzy Wam się różowy przysmak śmiało sięgnijcie po buraki. To one nadały kolor moim pierogom. Córka była zachwycona. Nadzienie przygotowałam na słodko, z twarogu i truskawek. Należy pamiętać, aby gotować je najwyżej 2-3 minuty od wypłynięcia. Gdy przegapimy ten moment, zaczną tracić swoją barwę. Myślę, że najbardziej przypadną do gustu dzieciakom. Może nawet przekonają do siebie jakiegoś zdeklarowanego niejadka ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 ml wody
  • 20 ml soku z buraka
  • sól

Nadzienie:

  • 250 g twarogu
  • śmietana kwaśna (ok. 150 g, najlepiej dodawać stopniowo)
  • cukier puder
  • 12 truskawek (lub więcej)

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. 
  • Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i wymieszać.
  • Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Dodać do twarogu i delikatnie wymieszać.
  • Dodać cukier według uznania.
  • Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi.
  • Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.

Komentarze

Prześlij komentarz