Sałatka siedmiowarstwowa.
Tak samo jak Marzenie, mnie też sałatki przyszły pierwsze na myśl przy haśle "dania warstwowe"! Jak widać ;) I również pomyślałem, że szczególnie te z sosami majonezowymi i śmietanowymi wyglądają niemal jednakowo. Sałatki, sałatki... Czy moja wyobraźnia potrafi wyjść w tym tygodniu poza sałatkowy krąg, w który właśnie wpadła? Oto jest pytanie, choć chciałbym naturalnie odpowiedzieć: oczywiście, że tak! Zobaczymy ;) Niezaprzeczalnym atutem sałatek warstwowych jest wygląd. Gra kolorów i kształtów! Świetnie nadają się do robienia wrażenia na gościach, a więc na wszelkiego rodzaju mniejsze lub większe imprezy. A pisząc imprezy, mam w myślach pikniki czy też ogrodowe grille. Prognoza pogody nagle postanowiła być łaskawa i takie niespieszne popołudnie z przyjaciółmi, ze swobodnym krzątaniem się przy kilku fajnych kolorowych daniach... to byłoby to :)
PS Ważna uwaga - żeby sałatka była smaczna, trzeba jednak zburzyć jej formę i pozwolić by sos przez co najmniej kilka minut łączył składniki.
Składniki:
- sałata lodowa
- pomidory
- żółta papryka
- zielony groszek (mrożony lub świeży)
- rzodkiewka
- ogórek
- sos
- cheddar
- boczek (opcjonalnie)
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
- Groszek rozmrozić, a pomidory przekroić i pozbawić gniazd nasiennych.
- Warzywa pokroić w miarę równą kostkę - około 1.5 cm. Ilość warzyw dostosować do wielkości i kształtu naczynia na sałatkę.
- Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać.
- Układać warstwowo: sałatę, pomidory, paprykę, groszek, rzodkiewkę, ogórka i sos.
- Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na godzinę lub dłużej.
- Przybrać płatkami sera i czipsami z podsmażonego boczku (jeśli nie wybieramy wersji wegetariańskiej).
Komentarze
Prześlij komentarz