Lemoniada arbuzowa.
Składniki:
- 500 ml wody mineralnej lekko gazowanej
- 3 cytryny lub limonki
- 2 - 3 łyżki cukru lub miodu
- 500 g miąższu dojrzałego arbuza
- kilka gałązek mięty
- kostki lodu
Wykonanie:
- Wycisnąć sok z 2 cytryn (lub limonek), a trzecią pokroić w plasterki.
- Sok połączyć z wodą i arbuzowym miąższem. Dosłodzić cukrem lub miodem.
- Zmiksować i przelać przez sitko do dzbanka. Płyn jest dosyć gęsty i trzeba czasem pomagać sobie łyżką przecierając go przez sitko.
- Dodać do dzbanka plasterki cytryny, miętę i lód. Odczekać 15 minut dla przeniknięcia się smaków.
- Po pewnym czasie gęstsze frakcje arbuzowe zaczynają opadać, co daje fajny efekt wizualny.
Fantastyczny kolor :-) uwielbiam arbuzy i ta propozycja bardzo do mnie przemawia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Proszę spróbować, bo robi się szybko, a smakuje wybornie.
UsuńSuper pomysł. Jutro wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń