Sałatki warstwowe w słoiczkach.
Spodobała mi się idea małych posiłków zabieranych do pracy, szkoły czy na piknik w słoiku. Zabawa w wymyślanie warstw jest przednia. Układanie w słoiku - łatwe. A konsumpcja? Konsumpcja to czysta radość i przyjemność, zwłaszcza jeśli zauważymy zazdrosne i łakome spojrzenia gdzieś z boku ;) Takie słoiczki prezentują się najlepiej w formie warstwowej (dzięki Marzenko za to hasło :) ), ale oczywiście można też składniki wymieszać. Ważna jest kwestia sosów, bez których sałatki obyć się nie mogą. Możemy przyrządzić je osobno i zabrać w dodatkowych malutkich słoiczkach - tak będzie ładniej i dodamy trochę celebracji. Można też wlać od razu - wpłynie to trochę na wygląd i smak (być może korzystnie). Smacznego :)
Składniki:
Słoiczek lewy:
Składniki:
Słoiczek lewy:
- ugotowany makaron penne (lub inny)
- pomidorki koktajlowe (przekrojone)
- mozzarella w kulkach
- czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
- kukurydza z puszki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyzeczki miodu
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta soli
- awokado (obrane i pokrojone w kostkę)
- zielony groszek (mrożony- rozmrożony)
- świeży ogórek (obrany i pokrojony w kostkę)
- zielona papryka (pokrojona w kostkę) (brak na zdjęciu)
- mieszanka sałat
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- Warstwy poukładać w słoikach.
- Wymieszać składniki sosów w małych słoiczkach i zachować lub wlać do sałatek.
- Sosy można stosować zamiennie.
Komentarze
Prześlij komentarz