Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem.
Dostałem od mojej bratowej mąkę pizzową prosto z Rzymu i pieniek prosto z gdyńskiego lasu. I tak jakoś natchnęło mnie to do zrobienia pizzy prostej i pierwotnej. Chciałem już nawet wysnuć teorię, że jest to pradawna odmiana pizzy sprzed sprowadzenia do Europy pomidorów, ale zreflektowałem się - przecież ziemniaki przybyły na nasz kontynent z tego samego miejsca... Tak, czy owak, placek wygląda prosto, wiejsko i swojsko. Jest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana dla jakiegokolwiek sosu ;) A swoją drogą zajrzyjcie do przepisu Marzenki na pizzę z białym sosem cebulowym i pomyślcie, czy ten pomidorowy, to nie jest jednak trochę używany wszędzie siłą przyzwyczajenia i rozpędu... No dobrze, jeśli chcecie spróbować pizzy bez sosu, ale za to z młodymi ziemniaczkami, czosnkowym twarożkiem, karmelizowaną szalotką, rozmarynem i cytryną - to zapraszam do przepisu :)
PS Dzięki Agatko :)
Składniki:
Na wierzch:
Ciasto:
PS Dzięki Agatko :)
Składniki:
Na wierzch:
- 4 młode ziemniaki
- 150 g czosnkowego białego serka
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- 5 - 6 szalotek
- 2 gałązki rozmarynu
- oliwa
Ciasto:
- 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny)
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 - 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml letniej wody
- Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie plastry. Gotować 5 minut w osolonej wodzie i przelać zimną na sitku.
- Szalotki pokroić na cienkie plasterki i udusić na małym ogniu z dodatkiem szczypty soli i cukru.
- Twarożek rozmieszać z cytrynowym sokiem i skórką, dodać 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
- Listki rozmarynu obrać z gałązek i drobno posiekać.
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę i wodę. Wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać trochę więcej mąki.
- Przenieść ciasto na oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić. Wyrastanie ciasta nie jest konieczne jeśli chcemy uzyskać cienką pizzę.
- Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 250 stopni.
- Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować na nim z ciasta okrągły cienki placek. Z podanej ilości powinny wyjść dwa - około 25 cm.
- Wyłożyć na ciasto kilka dużych porcji serka i plastry ziemniaków, którymi lekko docisnąć i rozsmarować twarożek. Pomiędzy ziemniaki nałożyć kupki karmelizowanej szalotki i posypać całość rozmarynem oraz skropić obficie oliwą.
- Przenieść całość na rozgrzaną blachę, umieścić na dole piekarnika i piec około 5 - 10 minut.
- Po wyjęciu skropić jeszcze raz oliwą.
Mmmm.... wygląda obłędnie! Będę musiała spróbować pizzy z ziemniakami!
OdpowiedzUsuńDzięki :) Koniecznie!
Usuń