Pizza z bakłażanem i fetą.
Z całego tygodnia z pizzą jako mój numer jeden wybrałabym właśnie tę z bakłażanem i fetą. Wszystkie były smaczne, ale ta chyba najbardziej celuje w mój kulinarny gust. Bakłażana podsmażyłam wcześniej na patelni. Wierzch natomiast posypałam rozmarynem. Kawałki fety są słuszne ;), bo takie lubię. Oczywiście można pokroić je drobniej lub dodać mniej. Słowem tak jak lubicie. To już moja ostatnia propozycja. Mężowi szalenie podobało się to hasło, ale obawiam się, że wkrótce ucierpiałby na tym jego portfel. Mogłoby się bowiem okazać, że wymiana naszej garderoby stałaby się koniecznością ;).
Składniki:
Ciasto:
Sos:
Składniki:
Ciasto:
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 szkl. letniej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut.
- Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Sos:
- puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- cukier
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz.
Pozostałe:
- 1 nieduży bakłażan
- 1 duża cebula
- ser feta (lub typu feta)
- starty cheddar (lub parmezan)
- rozmaryn
- sól
- oliwa
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
- Bakłażana pokroić cienko, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i podsmażyć z obu stron na patelni.
Przygotowanie pizzy:
- Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody.
- Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć cebulę i plastry bakłażana oraz posypać rozmarynem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut.
- Serem posypać pod koniec pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz