Sernik czekoladowy.
Sernik czekoladowy z owocową nutą na spodzie z ciasteczek Oreo piekłam w kąpieli wodnej. Dzięki temu deser jest wilgotny, kremowy, słowem taki, jak lubię. Dużym plusem jest też brak pęknięć na wierzchu ciasta, przez co ładnie się prezentuje. Masę serową podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam rozpuszczoną czekoladę deserową, a do drugiej mus z owoców leśnych. Dominującym smakiem jest tu czekoladowy, a lekko kwaśna nuta owocowa dobrze go uzupełnia. Namawiam do eksperymentowania i tworzenia swoich ulubionych sernikowych połączeń.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg twarogu (dwukrotnie mielony lub wiaderkowy dobrej jakości)
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 170 g ciastek Oreo (całych)
- 3 łyżki masła (rozpuszczone)
- 2 czekolady deserowe
- 5-6 łyżek musu z owoców leśnych (mrożone owoce, cukier)
Wykonanie:
- Ciastka Oreo pokruszyć, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy i wstawić na 15 minut do lodówki.
- Twaróg wymieszać z jajkami, cukrem, mąką. Podzielić na dwie części.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i wymieszać z jedną częścią masy serowej.
- Ok. 200 g mrożonych owoców leśnych wsypać do garnka, dodać cukier według uznania (u mnie ok. 4 łyżek) i dusić aż nadmiar płynu odparuje. Wystudzić i przetrzeć prze sito. Mus wymieszać z pozostałą masą serową.
- Na spód z ciastek Oreo wyłożyć czekoladową warstwę, na nią delikatnie łyżka po łyżce owocową.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na kratkę. Poniżej wstawić blaszkę wypełnioną wodą. Piec w taki sposób około godziny. Wierzch ciasta powinien być ścięty. Można również tortownicę wstawić bezpośrednio na blachę z wodą. Trzeba wówczas dokładnie zabezpieczyć ją folią aluminiową. Wybieram łatwiejszą drogę.
- Ciasto wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
- Udekorować przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz