poniedziałek, 7 listopada 2016

Bakłażan faszerowany kaszą gryczaną i kurczakiem.

bakłażana nadziewany kurczakiem
To danie jest kompletnym posiłkiem. Jest kasza, jest mięso i jest warzywo. Czego chcieć więcej? Może bonusa w postaci sosu jogurtowego z ulubionym przeze mnie parmezanem :)  O, tak! Nigdy nie trafiłam na bakłażana, który sprawiłby mi gorzką niespodziankę (w przeciwieństwie do cytryny ;)). Dlatego najczęściej nie stosuję zabiegów, mających pozbawić go wspomnianej goryczki. Kiedy przygotowuję posiłek z kaszą gryczaną zawsze wybieram niepaloną, bo ta po prostu bardziej mi smakuje. Spokojnie można ją zamienić na paloną.To ostatnia propozycja w tym tygodniu. Maciek zdradził mi jakie będzie następne hasło. Trzeba przyznać, że dzikie! :)



Składniki:

  • 2 nieduże bakłażany
  • 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem)
  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 2 cebule
  • 1/3 szkl. wina białego wytrawnego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa
  • sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 50 g startego parmezanu, sól

Wykonanie:

  • Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  • Bakłażany przekroić na pół, ponacinać miąższ nie uszkadzając skórki, nasmarować oliwą, posypać solą i piec przez 25 minut w piekarniku w 180°C.
  • Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić i wydrążyć miąższ. Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę.
  • Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut.
  • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać kurczaka. Dusić przez chwilę. Następnie wlać na patelnię wino i gotować przez 2-3 minuty.
  • Do podsmażonego kurczaka i cebuli dodać wydrążony z bakłażana miąższ, oregano, tymianek, cukier, wlać passatę i dusić przez 2 minuty. Na końcu dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Z podanych składników przygotować sos jogurtowy (wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i doprawić solą).
  • Przygotowanym farszem nadziać połówki bakłażana. Wierzch pokryć sosem jogurtowym. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 min. w 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz