Bakłażan faszerowany kaszą gryczaną i kurczakiem.
To danie jest kompletnym posiłkiem. Jest kasza, jest mięso i jest warzywo. Czego chcieć więcej? Może bonusa w postaci sosu jogurtowego z ulubionym przeze mnie parmezanem :) O, tak! Nigdy nie trafiłam na bakłażana, który sprawiłby mi gorzką niespodziankę (w przeciwieństwie do cytryny ;)). Dlatego najczęściej nie stosuję zabiegów, mających pozbawić go wspomnianej goryczki. Kiedy przygotowuję posiłek z kaszą gryczaną zawsze wybieram niepaloną, bo ta po prostu bardziej mi smakuje. Spokojnie można ją zamienić na paloną.To ostatnia propozycja w tym tygodniu. Maciek zdradził mi jakie będzie następne hasło. Trzeba przyznać, że dzikie! :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 2 nieduże bakłażany
- 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem)
- 250 g filetu z piersi kurczaka
- 250 g passaty pomidorowej
- 2 cebule
- 1/3 szkl. wina białego wytrawnego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa
- sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 50 g startego parmezanu, sól
Wykonanie:
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Bakłażany przekroić na pół, ponacinać miąższ nie uszkadzając skórki, nasmarować oliwą, posypać solą i piec przez 25 minut w piekarniku w 180°C.
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić i wydrążyć miąższ. Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę.
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać kurczaka. Dusić przez chwilę. Następnie wlać na patelnię wino i gotować przez 2-3 minuty.
- Do podsmażonego kurczaka i cebuli dodać wydrążony z bakłażana miąższ, oregano, tymianek, cukier, wlać passatę i dusić przez 2 minuty. Na końcu dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Z podanych składników przygotować sos jogurtowy (wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i doprawić solą).
- Przygotowanym farszem nadziać połówki bakłażana. Wierzch pokryć sosem jogurtowym. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 min. w 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz