Roladki z wędzonego łososia.
Wiele lat temu na pewnym weselu w formie przystawki podawano roladki z łososia. Na początku, zanim jeszcze przystąpiłam do konsumpcji, myślałam, że oto przede mną na talerzu spoczywa sushi. Tym bardziej, ze w owym czasie zawodowe obowiązki posłały Młodych na Daleki Wschód i byłoby to logiczne nawiązanie do ich historii :) No cóż sushi to nie było, ale za to tak mi przypadło do gustu, że za punkt honoru postawiłam sobie odtworzenie tego dania w warunkach domowych. Efekt, jaki udało mi się uzyskać był równie dobry i dlatego rybna przekąska na stałe wpisała się w moje imprezowe menu.
Składniki:
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia (w plastrach)
- 150 g serka śmietankowego (Almette, Philadelphia lub inny tego typu)
- 2 łyżki soku z cytryny
- pęczek szczypiorku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wykonane:
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Serek wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem orazdoprawić solą i pieprzem.
- Na brzegu plastra łososia nałożyć łyżeczkę pasty serowej i zwinąć w roladkę. Lekko docisnąć, aby równomiernie rozprowadzić farsz.
Komentarze
Prześlij komentarz