czwartek, 17 listopada 2016

Sałatka z jarmużem, pieczoną dynią i quinoą.

sałatka jesienna z jarmużem
Jarmuż należy do tych osobników, którzy przy pierwszym spotkaniu mogą rozczarować. Najpierw naczytamy się jaki to jest wspaniały, zdrowy i w ogóle, a potem okazuje się, że to twarda i drapiąca w gardło kapusta... No cóż. Na każdego jest jednak jakiś sposób! Tym razem, po raz pierwszy, potraktowałem jarmuż wstępnym masażem z oliwą, cytryną i solą. I co? Nie obraził się (wręcz przeciwnie) i myślę, że się nawet polubimy! Wszystkie pozostałe składniki sałatki są po prostu pyszne i świetnie się łączą, a moim ulubionym jest zdecydowanie pieczona dynia - ale ciii - bo jeszcze jarmuż usłyszy ;)


Składniki:


  • 4 garście krojonego jarmużu
  • 1/2 niewielkiej dyni hokkaido
  • 5 łyżek ugotowanej kaszy quinoa
  • 1 jabłko
  • garść suszonych żurawin
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 (1+1+2) łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu cydrowego (winnego)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz


Wykonanie:


  • Jarmuż porwać na drobne kawałki odrzucając wszelkie zgrubienia. Umieścić w dużej misce, dodać łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny i dużą szczyptę soli. Wymieszać i ugnieść nieco dłońmi. Odstawić.
  • Dynię obrać, pokroić w około 1.5 cm kostkę i przenieść na blachę.  Wymieszać z 1 łyżką oliwy i oprószyć obficie solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec do miękkości mieszając od czasu do czasu (30 - 40 minut). Wyjąć i ostudzić na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  • Jabłko pokroić w około 1 cm kostkę (odrzucając gniazdo nasienne).
  • 2 łyżki oliwy, ocet, musztardę i szczyptę soli wymieszać tworząc winegret.
  • Wszystkie składniki sałatki dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz