niedziela, 27 listopada 2016

Relish z buraków, jabłka i chrzanu.

buraki z chrzanem i jabłkiem
Muszę przyznać, że hasło "zakręcone w słoiku" jest dla mnie absolutnym strzałem w dziesiątkę. Możemy powtarzać je co roku. Tym razem do słoika trafiły buraki z jabłkiem i chrzanem. Nie tarłam ich na tarce, jak to się robi w przypadku ćwikły, a jedynie pokroiłam w kostkę. W części się rozgotowały, ale sporo pozostało w takiej właśnie formie. Relish jest słodko-ostry. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi podawanymi na zimno. Rozważcie przygotowanie go na najbliższe święta. O towarzystwo z pewnością nie będzie musiał się martwić ;)


Składniki:

  • 750 g buraków (waga po obraniu)
  • 250 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 150 g cebuli
  • 150 g cukru
  • 100 g świeżo startego chrzanu
  • 150 g łagodnego octu winnego
  • 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
  • 6 goździków
  • duża szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

  • Buraki oraz cebulę  obrać i pokroić w kostkę. 
  • Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z burakami, cebulą, cukrem i solą.
  • Do garnka wlać ocet, dodać goździki oraz gorczycę i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać buraki wymieszane z cebulą i jabłkiem.
  • Gotować tak długo, aż nadmiar płynu odparuje.
  • Na koniec dodać świeżo starty chrzan, doprawić pieprzem. Przełożyć do słoików. W przypadku zamiaru dłuższego przechowywania zapasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz