Relish z buraków, jabłka i chrzanu.
Muszę przyznać, że hasło "zakręcone w słoiku" jest dla mnie absolutnym strzałem w dziesiątkę. Możemy powtarzać je co roku. Tym razem do słoika trafiły buraki z jabłkiem i chrzanem. Nie tarłam ich na tarce, jak to się robi w przypadku ćwikły, a jedynie pokroiłam w kostkę. W części się rozgotowały, ale sporo pozostało w takiej właśnie formie. Relish jest słodko-ostry. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi podawanymi na zimno. Rozważcie przygotowanie go na najbliższe święta. O towarzystwo z pewnością nie będzie musiał się martwić ;)
Składniki:
Składniki:
- 750 g buraków (waga po obraniu)
- 250 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- 150 g cebuli
- 150 g cukru
- 100 g świeżo startego chrzanu
- 150 g łagodnego octu winnego
- 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
- 6 goździków
- duża szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
- Buraki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z burakami, cebulą, cukrem i solą.
- Do garnka wlać ocet, dodać goździki oraz gorczycę i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać buraki wymieszane z cebulą i jabłkiem.
- Gotować tak długo, aż nadmiar płynu odparuje.
- Na koniec dodać świeżo starty chrzan, doprawić pieprzem. Przełożyć do słoików. W przypadku zamiaru dłuższego przechowywania zapasteryzować.
To też jest wielka pyszność! Dziękuję za ten przepis :-)
OdpowiedzUsuń