Marokańska zupa z bakłażana i pomidorów.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 - 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- oliwa
- sól i pieprz
- ser typu feta
- oliwki
- Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Przecięte powierzchnie posmarować oliwą i oprószyć solą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z nieobranymi szalotkami i czosnkiem. Skropić wszystkie warzywa oliwą i oprószyć solą od góry. Nakłuć bakłażana w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35 - 45 minut (do całkowitego zmięknięcia warzyw).
- Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć miękki miąższ bakłażana, szalotek i czosnku do garnka. Dodać pomidory z puszki oraz bulion. Zagotować.
- Dodać starty imbir, cynamon, kurkumę, kumin, chili i cukier. Gotować na małym ogniu 30 minut, po czym zmiksować ręcznym blenderem.
- Przed podaniem dodać sok z limonki i ewentualnie sól do smaku. Na talerzu dodać plasterki fety, kilka oliwek i oprószyć pieprzem.
fantastyczna; uwielbiam
OdpowiedzUsuń