Śmietankowy dip do nachos "Wild West".
Ten dip ma tak bogate wnętrze, że niemal można nazwać go sałatką. Ale nie trzeba - jako dip sprawdził się znakomicie. Trzeba by tylko zrobić jakieś przyjęcie, bo w trójkę nie daliśmy mu rady za jednym razem. Przy okazji jednak okazało się, że po kilku godzinach staje się jeszcze smaczniejszy. Jest naprawdę bardzo dobry! Bardzo amerykański. I tak różny od wszelkiej maści pomidorowych i paprykowych sals. Mieszanka ziołowa, której użyłem do makaronowej zapiekanki tutaj również sprawdziła się znakomicie: pietruszka, koperek i cebula! Chili jest gdzieś na drugim planie i tylko statystuje. Tak, zdecydowanie trzeba zrobić jakieś przyjęcie, by spróbować jeszcze raz tej mieszanki śmietankowych smaków! W większej ilości :)
Składniki:
Składniki:
- 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 opakowanie (200 g) kremowego serka
- 1 opakowanie (200 g) kwaśnej śmietany 18%
- nieduży pęczek szczypiorku (posiekany)
- 4 łyżki startego cheddara
- 3 łyżeczki suszonej pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki chili
- szczypta suszonego czosnku
- Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz fasoli i kukurydzy.
- Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać. Dodać do masy kremowej i wymieszać dokładnie, ale delikatnie.
- Odstawić na 1 godzinę.
- Podawać do nachos, tortilli, świeżego pieczywa.
Dobre, bo ekspresowe. Gość w drzwi a my śmietanę, serek przyprawy do miski i do lodówki. Po godzinie dodajemy kukurydze i fasolę i na stół. Wypróbowałam - EKSTRA, niestety czipsy typu tortllia kruszą się i lepiej podać coś mniej łamliwego
OdpowiedzUsuń