niedziela, 13 listopada 2016

Śmietankowy dip do nachos "Wild West".

dip do nachosów
Ten dip ma tak bogate wnętrze, że niemal można nazwać go sałatką. Ale nie trzeba - jako dip sprawdził się znakomicie. Trzeba by tylko zrobić jakieś przyjęcie, bo w trójkę nie daliśmy mu rady za jednym razem. Przy okazji jednak okazało się, że po kilku godzinach staje się jeszcze smaczniejszy. Jest naprawdę bardzo dobry! Bardzo amerykański. I tak różny od wszelkiej maści pomidorowych i paprykowych sals. Mieszanka ziołowa, której użyłem do makaronowej zapiekanki tutaj również sprawdziła się znakomicie: pietruszka, koperek i cebula! Chili jest gdzieś na drugim planie i tylko statystuje. Tak, zdecydowanie trzeba zrobić jakieś przyjęcie, by spróbować jeszcze raz tej mieszanki śmietankowych smaków! W większej ilości :)


Składniki:


    dip do nachosów
  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 opakowanie (200 g) kremowego serka
  • 1 opakowanie (200 g) kwaśnej śmietany 18%
  • nieduży pęczek szczypiorku (posiekany)
  • 4 łyżki startego cheddara
  • 3 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta suszonego czosnku

Wykonanie:


  • Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz fasoli i kukurydzy.
  • Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać. Dodać do masy kremowej i wymieszać dokładnie, ale delikatnie. 
  • Odstawić na 1 godzinę.
  • Podawać do nachos, tortilli, świeżego pieczywa.
















1 komentarz:

  1. Dobre, bo ekspresowe. Gość w drzwi a my śmietanę, serek przyprawy do miski i do lodówki. Po godzinie dodajemy kukurydze i fasolę i na stół. Wypróbowałam - EKSTRA, niestety czipsy typu tortllia kruszą się i lepiej podać coś mniej łamliwego

    OdpowiedzUsuń