Dip bakłażanowy
PS Nie żałujcie pietruszki w tym daniu - naprawdę doskonale łączy się z bakłażanem i bardzo ożywia smak dipu!
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- szczypta chili
- oliwa
- 1 pęczek pietruszki
Wykonanie:
- Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Przecięte powierzchnie posmarować oliwą i oprószyć solą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z nieobranymi szalotkami i czosnkiem. Skropić wszystkie warzywa oliwą i oprószyć solą od góry. Nakłuć bakłażana w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35 - 45 minut (do całkowitego zmięknięcia warzyw).
- Wyjąć warzywa z piekarnika i ostudzić. Wycisnąć miąższ do miski i bardzo dokładnie rozgnieść widelcem.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, chili oraz sól do smaku. Skropić oliwą i oprószyć pieprzem.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz