Kremowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem.
Zapiekanka to dobra rzecz. Zapiekanka makaronowa szczególnie. To proste i wdzięczne danie, które można modyfikować na dziesiątki sposobów. Nie mam wielkich oporów, by uznać tę konkretną zapiekankę makaronową rodem z Dzikiego Zachodu za najfajniejszą jaką do tej pory robiłem. Jest bardzo kremowa, sycąca dzięki kurczakowi, lekko pikantna i aromatyczna dzięki ziołom. Te zioła wydają się takie zwykłe - przecież to swojska pietruszka i koperek! Jednak w postaci suszonej wykorzystujemy je teraz rzadko. Najczęściej ustępują miejsca tymiankowi, oregano lub bazylii. Okazuje się jednak, że w głębi Ameryki stanowią one podstawę ulubionej mieszanki nazywanej ranch mixem. Muszę powiedzieć, że przekonałem się do tego zestawu. Bardzo!
- 150 g suchego makaronu (krótkie tagliatelle, świderki, kolanka, muszelki...)
- 150 g serka kremowego
- 1 ugotowana pierś z kurczaka
- 1 mała puszka kukurydzy z chili (lub mała puszka zwykłej kukurydzy i 1- 2 łyżeczki posiekanej świeżej chili)
- 6 (4 + 2) łyżek startego cheddara
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- sól i pieprz
- masło do natłuszczenia formy
- świeży szczypiorek
Wykonanie:
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Pierś kurczaka pokroić w około 1 cm kostkę.
- Kukurydzę odsączyć na sitku.
- Wszystkie składniki (oprócz 2 łyżek startego sera) wymieszać w dużej misce i przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem 30 minut.
- Zdjąć przykrycie, posypać pozostałym cheddarem i piec jeszcze 5 minut.
- Przed podaniem posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.
- Można podać z salsą meksykańską, keczupem, relishem paprykowym lub sosem barbecue i dodatkową porcją startego sera.
Komentarze
Prześlij komentarz