Jesienna sałatka z brukselki.

sałatka ze świeżej brukselki, żurawin, gruszki, orzechów, sera,
Marzena obawiała się, że hasło "jesienne sałatki" może brzmieć dziwnie kiedy za oknem leży śnieg. E tam. Za kilka dni znów będzie kilkanaście stopni i można będzie wybrać się na piękny jesienny spacer. Taki mamy klimat! ;) A nawet jeśli nie, to w naszych kuchniach zawsze jest ciepło. I kolorowo! Czym jest jesienne sałatka to osobne zagadnienie. Ja definicji nie znam, ale instynktownie (nie wiem jak udało mi się to napisać) czuję, co smakuje i wygląda jesiennie. Przynajmniej tak mi się wydaje. Brukselka - czy ma wielu zwolenników? Ja do nich należę! Lubię słodkawy smak z gorzkawą nutą, którym charakteryzuje się ta kapusta po ugotowaniu lub upieczeniu. Na surowo jem ją pierwszy raz. W tej postaci smakuje jak inne kapusty, ale jest trochę delikatniejsza i bardziej chrupiąca. To dobrze! Sałatka jest bogata w smaki i faktury dzięki wielu różnorodnym składnikom. Wszystkie do siebie bardzo fajnie pasują, a ja (kiedy patrzę na zdjęcie) mam ochotę znowu ją zrobić! :)
PS Postarajcie się podsmażyć szalotkę na chrupiąco - to ważny element!

Składniki:


  • około 10 brukselek (surowych)
  • 1 większa lub 2 małe gruszki
  • garść suszonych żurawin
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • około 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola)
  • 2 duże szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia


Wykonanie:


  • Brukselki pokroić na bardzo cienkie plasterki. Odrzucić twardsze części od głąba. Przełożyć do dużej miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.
  • Szalotki pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie z dodatkiem szczypty soli na złoto-brązowo (na średnim ogniu). Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w około 1 - 1.5 cm kawałki (nie obierać).
  • Do posiekanych brukselek dodać żurawinę, orzechy, ser, gruszki i szalotki. Wymieszać.
  • Z oliwy, octu, musztardy, miodu (syropu), soli i pieprzu przygotować dressing i wymieszać z sałatką. Pozostawić na 10 - 15 do przeniknięcia smaków.

Komentarze

Prześlij komentarz