środa, 2 listopada 2016

Zapiekanka z bakłażana i cukinii.


zapiekanka bakłażanowa
 Kiedy przychodzi do pisania o bakłażanach, w zdecydowanej większości przepisów czy artykułów na ten temat pojawia się kwestia "goryczki". Należy się jej pozbyć poprzez posolenie warzywa i odlanie powstałego soku. Czyżby? Czy ktoś kiedykolwiek spotkał rzeczoną goryczkę lub może nawet z nią rozmawiał? Nie? Nikt nie zauważył, że współczesne odmiany bakłażana pozbawione są tego gorzkiego posmaku i cały ten wstępny proces nie ma sensu. Natomiast mało kto pamięta o tym, jak ważne jest podkreślenie tej mianowicie kwestii, że surowe bakłażany są toksyczne. Należyta obróbka termiczna, której sprzyja odpowiednie nasączenie miąższu bakłażana oliwą - pomyślmy o tym w pierwszym rzędzie! W ten sposób, zupełnie bezstresowo, będziemy mogli delektować się wyśmienitym smakiem czarno-fioletowego warzywa. Napisałem, co mi leżało na sercu (wątrobie?) i teraz mogę spokojnie polecić ulubiony w naszym domu przepis bakłażanowy. Zapiekanka jest prosta i nie zawiera wielu składników. Jednak ich przygotowaniu należy poświęcić nieco czasu i uwagi. Danie świetnie sprawdza się na małych przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Myśląc o takim jego wykorzystaniu, dobrze jest przygotować sobie wszystko wcześniej (nawet dzień wcześniej) i w odpowiednim momencie wstawić przygotowane naczynie do pieca. Szczerze polecam!
PS Po tygodniu bakłażanowym być może inne danie awansuje do miana domowego no.1, kto wie?



Składniki:
bakłażany do zapiekanki

    przygotowanie zapiekanki bakłażanowej
  • 2 bakłażany                            
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 1 opakowanie kremowego serka czosnkowego 
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu   
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa
  • 2 - 3 łyżki świeżo startego parmezanu


Wykonanie:


    zapiekanka z bakłażanów w piekarniku
  • Bakłażany i cukinie pokroić w poprzeczne plastry o grubości 2 - 3 mm. Ułożyć na blachach, na papierze natłuszczonym oliwą. Skropić obficie oliwą od góry i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec do lekkiego zrumienienia (około 10 - 15 minut). Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  • Cebule pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem szczypty soli, pieprzu, kuminem i oregano.
  • Bakłażana podzielić na 3 części, a resztę składników na 2. Ułożyć
    zapiekanka bakłażanowa na talerzu
    warstwami w naczyniu żaroodpornym w kolejności warstw: bakłażany, cukinie, serek i koncentrat, cebula. Powtórzyć i zakończyć warstwą bakłażanów posypanych parmezanem.
  • Piec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut przenosząc bliżej górnej grzałki piekarnika.
  • Zapiekankę podawać samą lub z ulubionym prostym sosem jogurtowym.  





2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń