Dżem gruszkowy z imbirem i cytryną.
Już kiedyś pisałam o tym, że nie nadaję się do masowej produkcji przetworów. Po prostu brakuje mi cierpliwości tak bardzo tu potrzebnej. Jednak zakręcanie w słoiku różnych smakowitości na mniejszą skalę to już moja bajka :) Tak do bieżącego spożycia. Ma to jedną ogromną zaletę. Wybór składników! Możemy zaszaleć i wykombinować takie połączenia, których próżno szukać na sklepowych półkach. Czy gruszka, imbir i cytryna to nowatorskie spojrzenie na dżem? Oczywiście, nie. Ale, ale.... W sklepie takiego nie spotkałam. A szkoda, bo jest pyszny :)
Składniki:
Składniki:
- 750 g gruszek, np. Konferencja (waga już po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
- 150 g cukru
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 40 g świeżo startego imbiru
- 1 i 1/2 żelatyny (lub innej substancji żelującej)
Wykonanie:
- Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki wymieszać z cukrem, i sokiem z cytryny.
- Owoce przełożyć do garnka, dodać imbir oraz skórkę cytrynową i gotować ok. 1 godziny na małym ogniu.
- Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie dokładnie rozpuścić w masie gruszkowo-imbirowej.
- Dżem przełożyć do słoiczków. W przypadku zamiaru dłuższego przechowywania zapasteryzować.
Marzenko, dżemik jest tak pyszny, że zjadłam go łyżeczką z moimi córkami:)Dziękuję, że mogę być czasem Twoim testerem!
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie 😊
Usuń