niedziela, 6 listopada 2016

Zapiekane roladki z bakłażana.

bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym
Jeżeli czyta to ktoś, kto sądzi, że jedyną korzyścią jaką można wynieść z wizyty w szwedzkim sklepie z meblami (i całą resztą) jest konsumpcja hot-doga za złotówkę, to oświadczam, że się myli. I nie chodzi mi o to, że można również skonsumować klopsiki (10? 15?? 20!?). Nie. Otóż można wpaść tam na pomysł przepisu na bakłażany. Gdzieś w zagubieniu pomiędzy dywanami a akcesoriami łazienkowymi. Pięć minut po minięciu garnków i talerzy - czyżby to było kluczem? W każdym razie: droga do domu na dopracowanie idei, 30 minut na realizację, 0 minut na zrobienie zdjęcia... może właśnie tak należy to robić za każdym razem? Jeżeli efekt będzie chociaż podobny, to mogę się poświęcić.

Składniki:


  • 2 bakłażany    
  • 1 opakowanie mozzarelli w plastrach
  • pasta paprykowa (węgierska w tubce, portugalska w słoiczku, lub inna; ewentualnie papryka w proszku)
  • 1 puszka pomidorów krojonych   
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kuminu 
  • szczypta cynamonu
  • mały pęczek zielonej pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu


Wykonanie:


    roladki z bakłażana i mozzarelli
  • Bakłażany pokroić w 1 cm podłużne plastry. Skropić obficie oliwą z obu stron i podsmażyć na patelni (najlepiej grillowej) do lekkiego zrumienienia. Przełożyć na drugą stronę, lekko docisnąć widelcem lub łopatką aby oliwa przeszła cały miąższ i również zrumienić. Przełożyć bakłażany na ręczniki papierowe.
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie z dodatkiem szczypty soli.
    Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę. Wlać pomidory z puszki, dodać posiekaną natkę, kumin, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu 20 minut.
  • Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu i ostudzeniu posmarować każdy plaster bakłażana (z jednej strony) 1 łyżeczką pasty paprykowej i ułożyć na nim opowiednio przyciętą mozzarellę (nie musi pokrywać całej powierzchni bakłażana). 
  • Połowę sosu pomidorowego wlać do niedużego, głębszego naczynia do zapiekania. Plastry bakłażana z mozzarellą zwinąć w roladki i ciasno poukładać (pionowo) w naczyniu z sosem. Dodać jeszcze tyle sosu aby wypełnił przestrzenie pomiędzy roladkami. Posypać parmezanem.
  • Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 - 35 minut.
  • Podawać ze świeżym pieczywem i dodatkową porcją posiekanej pietruszki lub kolendry. Można podać również w towarzystwie jogurtowego sosu.








3 komentarze:

  1. Kocham bakłażana i wszystko co z nim związane! Na pewno wypróbuję ten przepis. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. I wyglądają świetnie! Jeśli tak dobre, jak wersja sprzed tygodnia, to petarda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daję głowę, że tak samo, bo zaiste: oneż ci to są! ;) (mam nadzieję, że w jakimś języku to w ogóle jest)

      Usuń