Zapiekane roladki z bakłażana.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 opakowanie mozzarelli w plastrach
- pasta paprykowa (węgierska w tubce, portugalska w słoiczku, lub inna; ewentualnie papryka w proszku)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta kuminu
- szczypta cynamonu
- mały pęczek zielonej pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
Wykonanie:
- Bakłażany pokroić w 1 cm podłużne plastry. Skropić obficie oliwą z obu stron i podsmażyć na patelni (najlepiej grillowej) do lekkiego zrumienienia. Przełożyć na drugą stronę, lekko docisnąć widelcem lub łopatką aby oliwa przeszła cały miąższ i również zrumienić. Przełożyć bakłażany na ręczniki papierowe.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie z dodatkiem szczypty soli.
- Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu i ostudzeniu posmarować każdy plaster bakłażana (z jednej strony) 1 łyżeczką pasty paprykowej i ułożyć na nim opowiednio przyciętą mozzarellę (nie musi pokrywać całej powierzchni bakłażana).
- Połowę sosu pomidorowego wlać do niedużego, głębszego naczynia do zapiekania. Plastry bakłażana z mozzarellą zwinąć w roladki i ciasno poukładać (pionowo) w naczyniu z sosem. Dodać jeszcze tyle sosu aby wypełnił przestrzenie pomiędzy roladkami. Posypać parmezanem.
- Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 - 35 minut.
- Podawać ze świeżym pieczywem i dodatkową porcją posiekanej pietruszki lub kolendry. Można podać również w towarzystwie jogurtowego sosu.
Kocham bakłażana i wszystko co z nim związane! Na pewno wypróbuję ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/
I wyglądają świetnie! Jeśli tak dobre, jak wersja sprzed tygodnia, to petarda :)
OdpowiedzUsuńDaję głowę, że tak samo, bo zaiste: oneż ci to są! ;) (mam nadzieję, że w jakimś języku to w ogóle jest)
Usuń