czwartek, 3 listopada 2016

Tarta z bakłażanem.

quiche z bakłażanem
Pewne rzeczy niespodziewanie ulegają personifikacji i zaczynają za nami chodzić ;) Tak było z tym daniem. Wyobraziłam sobie nawet wielką tartę na chudych, chybotliwych nóżkach z równie wątłymi rączkami,natrętnie za mną podążającą. No cóż, wyobraźnia czasem płata nam figle ;) ; ) Nie mogłam postąpić inaczej, jak zabrać się za jej przyrządzenie. Zachcianka zaspokojona, zdecydowanie do powtórki. Tego samego zestawu składników można użyć przy produkcji pizzy. Nie będziecie żałować :)




Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej krupczatki
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Farsz:

  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 cebule (dałam czerwone)
  • oregano
  • sól
  • masło klarowane
  • oliwa

Masa jajeczna:

  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g sera parmezan
  • sól 
  • pieprz 

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
  • Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut.
  • Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (na maśle).
  • Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry, posmarować z obu stron oliwą, posypać solą i oregano. Następnie smażyć z obu stron na suchej patelni.
  • Przygotować masę jajeczną, doprawić solą i pieprzem.
  • Na podpieczony spód wyłożyć cebulę, bakłażana, zalać masą jajeczną i posypać startym parmezanem.
  • Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz