Tarta z bakłażanem.
Pewne rzeczy niespodziewanie ulegają personifikacji i zaczynają za nami chodzić ;) Tak było z tym daniem. Wyobraziłam sobie nawet wielką tartę na chudych, chybotliwych nóżkach z równie wątłymi rączkami,natrętnie za mną podążającą. No cóż, wyobraźnia czasem płata nam figle ;) ; ) Nie mogłam postąpić inaczej, jak zabrać się za jej przyrządzenie. Zachcianka zaspokojona, zdecydowanie do powtórki. Tego samego zestawu składników można użyć przy produkcji pizzy. Nie będziecie żałować :)
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Masa jajeczna:
Wykonanie:
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej krupczatki
- 100 g masła (zimnego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 1 nieduży bakłażan
- 2 cebule (dałam czerwone)
- oregano
- sól
- masło klarowane
- oliwa
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 100 g sera parmezan
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
- Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut.
- Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (na maśle).
- Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry, posmarować z obu stron oliwą, posypać solą i oregano. Następnie smażyć z obu stron na suchej patelni.
- Przygotować masę jajeczną, doprawić solą i pieprzem.
- Na podpieczony spód wyłożyć cebulę, bakłażana, zalać masą jajeczną i posypać startym parmezanem.
- Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz