Sałatka z pieczonego buraka, jabłka i koziego sera.
Składniki: (na jedną porcję)
- 1 mały burak
- 1 małe jabłko
- około 25 gramów słonego koziego serka
- garść prażonych pestek dyni
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka naturalnego syropu malinowego
- sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
- Buraka umyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 - 60 minut (aż nóż lub widelec gładko wejdą do środka buraka).
- Wyjąć, ostudzić i obrać. Pokroić na półplasterki i zamarynować w mieszance oliwy, octu i syropu z dodatkiem soli i pieprzu (około 30 minut).
- Jabłko umyć i pokroić ze skórką w półplasterki (usuwając środek).
- Serek kozi również pokroić w półplasterki (lub inaczej jeżeli kształt serka na to nie pozwala).
- Zaaranżować na talerzu sałatkę. Posypać pestkami dyni, skropić marynatą od buraka i oprószyć dodatkowo pieprzem.
Nigdy nie wpadłabym na połączenie takich składników. :) Z wielką chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/