wtorek, 6 września 2016

Buraki nadziewane mięsem mielonym.

buraki faszerowane mięsem
Na to danie trafiłam przypadkiem, przeglądając jedno z czasopism kulinarnych. Pomysł wydał mi się ciekawy, a że w domu miałam zapas buraków, od razu przystąpiłam do jego realizacji. I nie żałuję :) Powstało fajne, smaczne danie. Mięso przyprawione świeżym rozmarynem dobrze komponuje się ze smakiem jakże niedocenianego buraka. Warzywo należy najpierw ugotować na półtwardo, a następnie pobawić się w rzeźbienie buraczanego wnętrza ;) Koniecznie zaopatrzcie się w tym celu w rękawiczki, żeby nie straszyć później otoczenia kolorem dłoni ;)



Składniki:

  • 2 buraki
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • jajko
  • sól 
  • gałązka rozmarynu
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • oliwa

Wykonanie:

  • Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
  • Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i rozmarynem.
  • Buraki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, następnie nadziać mięsnym farszem.
  • Posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut.
  • Wydrążony środek z buraków zamroziłam i wykorzystam go do zupy.

1 komentarz:

  1. łał! pierwszy raz widzę faszerowanego buraka :D bardzo ciekawy pomysł!

    zapraszam i do mnie! :D

    OdpowiedzUsuń