Buraki nadziewane mięsem mielonym.
Na to danie trafiłam przypadkiem, przeglądając jedno z czasopism kulinarnych. Pomysł wydał mi się ciekawy, a że w domu miałam zapas buraków, od razu przystąpiłam do jego realizacji. I nie żałuję :) Powstało fajne, smaczne danie. Mięso przyprawione świeżym rozmarynem dobrze komponuje się ze smakiem jakże niedocenianego buraka. Warzywo należy najpierw ugotować na półtwardo, a następnie pobawić się w rzeźbienie buraczanego wnętrza ;) Koniecznie zaopatrzcie się w tym celu w rękawiczki, żeby nie straszyć później otoczenia kolorem dłoni ;)
Składniki:
Składniki:
- 2 buraki
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- jajko
- sól
- gałązka rozmarynu
- świeżo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki roztopionego masła
- oliwa
Wykonanie:
- Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
- Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i rozmarynem.
- Buraki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, następnie nadziać mięsnym farszem.
- Posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut.
- Wydrążony środek z buraków zamroziłam i wykorzystam go do zupy.
łał! pierwszy raz widzę faszerowanego buraka :D bardzo ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńzapraszam i do mnie! :D