środa, 21 września 2016

Zupa krem z dyni i jabłka.

kremowa zupa dyniowo-jabłkowa
O ostatecznym smaku tej zdrowej i pysznej zupy decyduje to, jakiego użyjemy jabłka. Szara reneta i landsberska (mój wybór) mają dużą kwasowość i charakterystyczny garbnikowy smak, które przekażą daniu. Zupa stanie się zdecydowanie "winna". Jeżeli mamy ochotę na wersję łagodniejszą i słodszą - wybierzmy jakiś ulubiony gatunek jabłek deserowych. Kremowe zupy z dyni wyglądają zazwyczaj bardzo podobnie. Jednak dodatki do dyniowej bazy mogą być bardzo różne i w zupełnie różny sposób wpływać na charakter potrawy. Pomysły na połączenia ogranicza tylko kulinarna wyobraźnia i gust. Zapewne nie zawsze efekt będzie równie satysfakcjonujący, ale eksperymentowanie to fajna rzecz!


Składniki:

  • 500 g obranej dyni
  • 1 jabłko 
  • 1 średni por
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml soku jabłkowego lub cydru
  • 1 łyżka suszonej szałwii
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz 

Wykonanie:

  • Pora (białą i jasnozieloną część) pokroić w grube plasterki. Zeszklić na maśle z oliwą z dodatkiem szczypty soli.
  • Dodać dynię pokrojoną w kostkę, jabłko (obrane i pokrojone w kostkę) oraz szałwię i kurkumę. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
  • Dodać bulion i sok jabłkowy (lub cydr) doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości składników (około 20 - 30 minut).
  • Odstawić z ognia i zmiksować. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu.
  • Podawać z grzankami i prażonymi pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz