Kurczak faszerowany w cieście francuskim.
Wyszło mi danie podwójnie nadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie można dowolnie modyfikować. W następnej kolejności mięsną kieszonkę wypełnię szpinakiem i serem pleśniowym.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- ok. 500 g piersi z kurczaka (2 szt.)
- ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu)
- 8 szt. suszonych pomidorów
- 150 g mozzarelli
- sól
- pieprz
- jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka rozciąć (nie do końca) w taki sposób, aby powstała kieszonka. Doprawić solą i pieprzem.
- Mięso napełnić bazylią, suszonymi pomidorami i kawałkami mozzarelli.
- Płat ciasta francuskiego podzielić na pół, na środku każdej części ułożyć nafaszerowane mięso. Następnie z obu stron ponacinać nożyczkami brzegi ciasta (środek ma pozostać w całości). Paski ciasta zawijać na mięso na zakładkę.
- Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz