sobota, 10 września 2016

Kurczak faszerowany w cieście francuskim.

kurczak faszerowany mozzarellą i suszonymi pomidorami
Wyszło mi danie podwójnie nadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie można dowolnie modyfikować. W następnej kolejności  mięsną kieszonkę wypełnię szpinakiem i serem pleśniowym.




Składniki:

    kurczak nadziewany w cieście francuskim
  • ok. 500 g piersi z kurczaka (2 szt.)
  • ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu)
  • 8 szt. suszonych pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)

Wykonanie:

  • Pierś z kurczaka rozciąć (nie do końca) w taki sposób, aby powstała kieszonka. Doprawić solą i pieprzem.
  • Mięso napełnić bazylią, suszonymi pomidorami i kawałkami mozzarelli.
  • Płat ciasta francuskiego podzielić na pół, na środku każdej części ułożyć nafaszerowane mięso. Następnie z obu stron ponacinać nożyczkami brzegi ciasta (środek ma pozostać w całości). Paski ciasta zawijać na mięso na zakładkę.
  • Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz