Cukinia faszerowana ryżem i kurczakiem.

cukinia nadziewana
Faszerowana cukinia miała pojawić się zaraz na początku tygodnia cukiniowego, ale jakoś tak wyszło, że inauguruje tydzień nadziewany. To nawet sprytnie się udało i zupełnie nie ma się do czego przyczepić. Mamy oto warzywo nadziewane w bardzo klasyczny sposób, a o to chyba przede wszystkim Marzenie chodziło przy wymyślaniu aktualnego hasła. Zastanawiam się tylko, czy mój farsz do delikatnej cukinii można zaliczyć do kategorii wyrazistych? Lubię zasadę kontrastu, ale tym razem chyba nie kierowałem się takim założeniem. Wbrew pozorom bywam krnąbrnym kucharzem ;) Upraszczając sobie życie, cukinię z takim farszem śmiało można przygotować krojąc warzywo klasycznie wzdłuż. Sugeruję jednak żeby pójść moim śladem i pobawić się w dłubanie "kieliszków". Co utrudnia gotowanie, to ułatwia konsumpcję! Takie kawałki są idealne na jeden duży kęs. Nic się nie wysypuje i nie zostaje na talerzu. Można tylko oblizać ze smakiem palce ;)
Składniki:

  • 2 młode równe cukinie
  • 6 łyżek gotowanego ryżu
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki posiekanego mięsa z kurczaka (pieczonego lub gotowanego)
  • 2 łyżki pokruszonej fety
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki startego ostrego sera
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy (1+1)
Wykonanie:

  • Cukinie pokroić na równe, około 4 - 5 cm, części. Łyżeczką wydrążyć środki pozostawiając około 3 mm ścianki. Pozostawić około 5 mm grubości denka - uważać żeby ich nie przebić. Połowę wydłubanego miąższu posiekać drobno i przenieść do miski.
  • Do posiekanego miąższu cukinii dodać ryż, kukurydzę, fetę i kurczaka. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać łyżkę oliwy i dobrze wymieszać. Napełnić farszem cukiniowe kieliszki równo z brzegami.
  • Naczynie do zapiekania natłuścić pozostałą oliwą i ułożyć w nim ciasno cukinię. Powinno wyjść około 8 kawałków.
  • Przykryć folią aluminiową (lub pokrywką) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. 5 minut przed końcem zapiekania zdjąć przykrycie i nałożyć na każdy cukiniowy kieliszek starty żółty ser.
  • Podawać na ciepło lub zimno.

Komentarze

  1. Ciekawy przepis.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://snowarskakarolina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz