Cukinia faszerowana ryżem i kurczakiem.
Składniki:
- 2 młode równe cukinie
- 6 łyżek gotowanego ryżu
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 4 łyżki posiekanego mięsa z kurczaka (pieczonego lub gotowanego)
- 2 łyżki pokruszonej fety
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 łyżki startego ostrego sera
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy (1+1)
- Cukinie pokroić na równe, około 4 - 5 cm, części. Łyżeczką wydrążyć środki pozostawiając około 3 mm ścianki. Pozostawić około 5 mm grubości denka - uważać żeby ich nie przebić. Połowę wydłubanego miąższu posiekać drobno i przenieść do miski.
- Do posiekanego miąższu cukinii dodać ryż, kukurydzę, fetę i kurczaka. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać łyżkę oliwy i dobrze wymieszać. Napełnić farszem cukiniowe kieliszki równo z brzegami.
- Naczynie do zapiekania natłuścić pozostałą oliwą i ułożyć w nim ciasno cukinię. Powinno wyjść około 8 kawałków.
- Przykryć folią aluminiową (lub pokrywką) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. 5 minut przed końcem zapiekania zdjąć przykrycie i nałożyć na każdy cukiniowy kieliszek starty żółty ser.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://snowarskakarolina.blogspot.com/