wtorek, 27 września 2016

Muffinki czekoladowe z ciemnym piwem.

muffinki czekoladowe
Co robi człowiek, który jest uziemiony w domu? Gotuje ;) Niestety szalejące wirusy nie ominęły mojej rodzinki i to one są sprawcą owego uziemienia. Dogadzam jak mogę, w tym także kulinarnie, moim kochanym "pacjentom". Na deser przygotowałam czekoladowe muffinki z ciemnym piwem, które nadaje im niezwykłej puszystości. Są intensywnie czekoladowe, słowem pyszne. Dzięki dodatkowi ciemnego piwa zyskują delikatną, kawową nutę. Posmakują wszystkim wielbicielom ciasta czekoladowego. Wierzch można udekorować bitą śmietaną, ulubionym frostingiem czy też polać płynną czekoladą.



Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • 2/3 szkl. ciemnego piwa
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawę do piernika wymieszać w jednej misce.
  • W drugiej misce wymieszać olej, jajka oraz piwo. 
  • Następnie wymieszać mikserem suche składniki z mokrymi.
  • Do formy na muffinki włożyć papilotki i nalewać ciasto do 3/4 ich wysokości.
  • Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
  • Z podanej porcji wychodzi 10-12 babeczek.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, nigdzie jeszcze takich muffinków nie widziałam. A uwielbiam wszystkie czekoladowe desery, więc przy okazji na pewno sięgnę po ten przepis.

    OdpowiedzUsuń