poniedziałek, 19 września 2016

Placki dyniowe.

Placki są dobre zawsze i wszędzie :) Ich dyniowa wersja jest niezwykle delikatna, dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsze z dodatkiem dżemu śliwkowego, to opinia dorosłych. A dzieci? Postawiły na placki posypane cukrem pudrem. Wszystkim smakowało. Po takim dyniowym zastrzyku energetycznym część familii przemierzała trójmiejski szlak rowerowy, a pozostała nadrabiała zaległości porządkowe przy desce do prasowania. I o dziwo, jedni i drudzy byli zadowoleni ;)





Składniki:

  • 400 g musu dyniowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Upiec dynię i przygotować z niej mus: dynię przekroić na pół, wydrążyć środek, pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę, do miękkości. Po upieczeniu dynię wystudzić, obrać ze skórki, umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na puree.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
  • Smażyć na natłuszczonej patelni z obu stron.

4 komentarze:

  1. takich jeszcze nie robiłam.... poproszę o porcję z cukrem pudrem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porcja wysłana ;)... polecam, są bardzo dobre:)

      Usuń
  2. Marzenko placuszki palce lizać, bardzo delikatne, swoje podawałam z dżemem truskawkowym z wanilią (moim ulubionym), który robiłam według Twojego przepisu:)
    Wierna Fanka

    OdpowiedzUsuń