Sernik dyniowy.

Piekłam już wiele różnych serników, ale ten z dynią po raz pierwszy. Od dziś mój ulubiony. Kremowy, wilgotny z lekko słonym spodem i sosem czekoladowo-miętowym. To prawdziwa uczta dla zmysłów :) Tak sobie myślę, że gdybym miała cukiernię to byłby w czołówce oferowanych tam wypieków. Dynia przez swój łagodny i delikatny smak zyskała miano nijakiej. I coś w tym jest, ale zachęcam do spojrzenia na sprawę z innej strony.  Ten uniwersalny charakter daje nam wiele kulinarnych możliwości. Wystarczy dyni wskazać kierunek, a na pewno nas nie zawiedzie :) 



Składniki:

Spód:

  • 200 g ciastek digestive
  • 2 łyżki masła (rozpuszczonego)
Ciasto:

  • 500 g twarogu (dwukrotnie zmielony lub wiaderkowy)
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g musu z dyni
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • laska wanilii

Wykonanie:

  • Ciastka pokruszyć (powinny mieć konsystencję mokrego piasku). Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesypać pokruszone ciasta i dokładnie rozprowadzić, również do połowy wysokości boków blaszki. Wstawić do lodówki (na ok. 20 minut).
  • Upiec dynię i przygotować z niej mus: dynię przekroić na pół, wydrążyć środek, pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę, do miękkości. Po upieczeniu dynię wystudzić, obrać ze skórki, umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na puree.
  • Do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier, jajka, mus z dyni i ziarna z laski wanilii, a następnie wymieszać mikserem. Kolejno dodać mąki i znowu wymieszać.
  • Ciasto wylać na schłodzony spód.
  • Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • W piekarniku na najniższym poziomie wstawić blaszkę, w której będzie woda. Poziom wyżej na kratkę wstawić blaszkę z ciastem. Piec w tzw. kąpieli wodnej przez ok. godzinę. Wierzch ciasta powinien być "ścięty".

Komentarze

  1. uwielbiam dynię na słodko. pyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik to po prostu poezja! Delikatny jak jedwab...Dla mnie najlepszy. Marzenka poczęstowała mnie przy okazji miłego wydarzenia:) Wierna Fanka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz