Kurczak w piwie z ziemniakami, kukurydzą i rozmarynem.
Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że przygotowane przeze mnie danie jest całkiem w stylu Maćka :) Mam nadzieję, że nie będzie protestował, kiedy to przeczyta ;) Tym bardziej, że jestem bardzo zadowolona z osiągniętego efektu. Już sam zapach unoszący się w mieszkaniu podczas pieczenia obiecywał wiele. Danie jest bardzo aromatyczne, mięso pozostaje soczyste. Kukurydza wprowadza słodką nutę, a rozmaryn buduje klimat całego posiłku. Dodatkowym atutem jest czas poświęcony na jego przygotowanie. Podsmażenie poszczególnych produktów zajmuje chwilę, reszta dzieje się sama w piekarniku :) Bardzo nam smakowało, zwłaszcza mężowi ;)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 600 g podudzi z kurczaka
- 6 średnich ziemniaków
- kolba kukurydzy
- 1 duża cebula
- 330 ml jasnego piwa pszenicznego
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka cukru muscovado
- curry
- sól
- słodka papryka w proszku
- sok z cytryny
- oliwa
Wykonanie:
- Podudzia z kurczaka naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, przyprawić solą, papryką, curry, skropić sokiem z cytryny oraz oliwą i odstawić na 2 godziny.
- Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kolbę przy pomocy ostrego noża obkroić z ziaren.
- Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, ziemniaki oraz ziarna kukurydzy, doprawić solą i smażyć kilka minut. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni obsmażyć z obu stron kurczaka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na tę samą patelnię wlać piwo, wsypać łyżeczkę cukru i gotować przez kilka minut, żeby alkohol odparował. Płyn wlać do naczynia z kurczakiem i warzywami. Dodać gałązki rozmarynu.
- Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz