środa, 21 września 2016

Zupa krem z dyni i papryki.

zupa dyniowa z mlekiem kokosowym,
Zupa krem z pieczonej dyni i papryki to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna pozycja kulinarna. Przez dodatek mleczka kokosowego oraz charakterystycznych przypraw nabiera orientalnego charakteru, co mnie akurat bardzo pasuje. Stopień ostrości dostosowałam do możliwości reszty rodzinki. Gdybym gotowała tylko dla siebie, w zupie wylądowałaby przynajmniej jedna papryczka chili :) Tak czy inaczej danie będzie jak znalazł na chłodne, jesienne dni. A że te już za progiem można odczuć o poranku.




Składniki:

  • 400 g pieczonej dyni
  • 1 pieczona papryka czerwona
  • 1/2 papryczki chili (lub więcej)
  • 1 ziemniak 
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:

  • Dynię i paprykę piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. godzinę (do miękkości). Następnie wystudzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  • Obraną cebulę oraz paprykę chili i imbir pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, w którym uprzednio należy rozpuścić olej kokosowy. Dodać curry oraz kmin rzymski i smażyć przez kilka minut.
  • Ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Smażyć przez kilka minut.
  • Kolejno dodać upieczoną paprykę i dynię, znowu smażyć przez chwilę. 
  • Do garnka wlać wodę w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut.
  • Dodać mleczko kokosowe, doprawić solą do smaku i zmiksować dokładnie blenderem.

1 komentarz:

  1. Uuu super. :) Zapraszam na nowy post. Tym razem przepis na orientalnego kurczaka z dynią w sosie z nerkowców. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/21/orientalny-kurczak-z-dynia-w-sosie-z-nerkowcow/

    OdpowiedzUsuń