wtorek, 20 września 2016

Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami.

kurczak z dynią i grzybami
To danie, to po prostu bardzo smaczny sycący obiad: kawałki kurczaka z chrupiącą skórką i delikatnym mięsem oraz gęsty śmietankowy sos. W sosie znajdziemy dwa rodzaje grzybów o skrajnie różnym pochodzeniu: prawdziwka, czyli króla leśnych ostępów  i pieczarkę - władczynię supermarketowych półek. Co w tym towarzystwie robi dynia? Jest świetną swatką, która łagodnie łączy smaki i zapewnia dobrą, nieco słodką atmosferę, stopniowo się zagęszczającą. ;) Marzena ma rację, kiedy pisze o delikatnym (ale uniwersalnym) smaku dyni uważanym często za nijaki. Jeśli jednak wyczulimy swoje zmysły, to odkryjemy, że łagodny smak dyni jest bardzo charakterystyczny i przebija się z tła. Bardzo lubię takie smaki i aromaty, na które gdzieś tam błądzą na skraju postrzegania, ale w każdej chwili można się na nich skoncentrować i cieszyć nowym wyrazem dania. Polecam! 
Składniki:

  • 1 kg kurczaka w kawałkach (np. udka)      
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 20 g suszonych borowików (kilka plasterków)
  • 1 mała cebula (drobno posiekana)
  • 300 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 200 g pieczarek (pokrojonych w grube plasterki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g słodkiej śmietanki 
Wykonanie:

  • Kawałki kurczaka natrzeć cytryną i zrumienić na oliwie ze wszystkich
    stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórkami do góry.
  • Suszone grzyby zalać 100 ml gorącej wody. Po 30 minutach odsączyć (wodę zachować) i drobno posiekać.
  • Cebulę zeszklić na maśle z 1 łyżeczką soli. Dodać suszone grzyby i dynię - smażyć na średnim około 5 minut. Dodać pieczarki i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę oraz 4 - 5 łyżek wody od borowików. Dusić na małym ogniu około 12 -15 minut.
  • Wlać sos dyniowo-grzybowy do naczynia z kurczakiem pozostawiając wierzchy kawałków odkryte. Posmarować je lekko masłem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 - 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz