Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami.
To danie, to po prostu bardzo smaczny sycący obiad: kawałki kurczaka z chrupiącą skórką i delikatnym mięsem oraz gęsty śmietankowy sos. W sosie znajdziemy dwa rodzaje grzybów o skrajnie różnym pochodzeniu: prawdziwka, czyli króla leśnych ostępów i pieczarkę - władczynię supermarketowych półek. Co w tym towarzystwie robi dynia? Jest świetną swatką, która łagodnie łączy smaki i zapewnia dobrą, nieco słodką atmosferę, stopniowo się zagęszczającą. ;) Marzena ma rację, kiedy pisze o delikatnym (ale uniwersalnym) smaku dyni uważanym często za nijaki. Jeśli jednak wyczulimy swoje zmysły, to odkryjemy, że łagodny smak dyni jest bardzo charakterystyczny i przebija się z tła. Bardzo lubię takie smaki i aromaty, na które gdzieś tam błądzą na skraju postrzegania, ale w każdej chwili można się na nich skoncentrować i cieszyć nowym wyrazem dania. Polecam!
Składniki:- 1 kg kurczaka w kawałkach (np. udka)
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 20 g suszonych borowików (kilka plasterków)
- 1 mała cebula (drobno posiekana)
- 300 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 200 g pieczarek (pokrojonych w grube plasterki)
- 1 łyżeczka soli
- 200 g słodkiej śmietanki
- Kawałki kurczaka natrzeć cytryną i zrumienić na oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórkami do góry.
- Suszone grzyby zalać 100 ml gorącej wody. Po 30 minutach odsączyć (wodę zachować) i drobno posiekać.
- Cebulę zeszklić na maśle z 1 łyżeczką soli. Dodać suszone grzyby i dynię - smażyć na średnim około 5 minut. Dodać pieczarki i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę oraz 4 - 5 łyżek wody od borowików. Dusić na małym ogniu około 12 -15 minut.
- Wlać sos dyniowo-grzybowy do naczynia z kurczakiem pozostawiając wierzchy kawałków odkryte. Posmarować je lekko masłem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 - 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz