Toskańska polędwiczka w bagietce z ziołami.

Podczas godzinnego pieczenia toskańskiej polędwiczki w całym domu unosi się nieziemski zapach. Sprawia on, że nie można się wprost doczekać konsumpcji. Jego sprawcą jest ziołowa gremolata, w której moc czosnku harmonijnie łączy się z olejkami eterycznymi cytrynowej skórki i czystym zapachem ziół. Aromat przenika zarówno mięso, jak i bagietkę. Polędwiczka pieczona w ten sposób zachowuje całą swoją soczystość, a bułka (od zewnątrz) staje się atrakcyjnie chrupiąca. Wykonanie tego dania jest zdecydowanie proste i całkowicie bezproblemowe. Tu nic nie może nie wyjść! Satysfakcja przy jedzeniu jest bezcenna. :)

Składniki:

polędwiczka zapiekana w bagietce
  • 1 polędwiczka wieprzowa         
  • 1 bagietka
  • 3 łyżki oliwy (1+2)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • listki z 1 gałązki rozmarynu
  • listki z 1 gałązki szałwii
  • skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:

  • Polędwiczkę oczyścić z błonek i obsmażyć ze wszystkich stron na łyżce oliwy.
  • Bagietkę przekroić wzdłuż na pół (nie do końca) i otworzyć. Wybrać ze środka większą część miąższu.
  • Zioła posiekać bardzo drobno. Dodać czosnek roztarty z solą, skórkę cytrynową i 2 łyżki oliwy. Wymieszać dokładnie. 
  • Masą ziołową wyłożyć równomiernie obie części bagietki. Położyć mięso na dolnej części bułki, przykryć dokładnie górną i bardzo ściśle owinąć folią aluminiową.
  • Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni i piec 1 godzinę. Po wyjęciu pozwolić odpocząć 10 minut. Kroić w grube plastry i podawać z sałatami i ulubionym sosem.

Komentarze

  1. Witam. Zroibiłam poledwiczke wg tego przepisu no i nie za bardzo to wyszlo... sama poledwiczka ok, ale ta bulka zrobila sie twardawa, nie sucha, taka wrecz nie smaczna. Wyglada spoko, ale nie nadaje sie to do jedzenia. Poledwiczka zjedzona z tostem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy dobrze rozumiem w czym problem. Skórka bagietki powinna wyjść chrupiąca. Na pewno nie miękka - to nie hot-dog z ikei. Jeżeli jest zbyt twarda, to może za sprawą gatunku bułki. Bagietki są bardzo różne, a na tych przemysłowych już na starcie można połamać sobie zęby. Być może też można skrócić czas i zmniejszyć temperaturę, ale to zależy od piekarnika. A może to jednak rzecz gustu? Ja lubię ten przepis i powtarzam go co jakiś czas z dużą przyjemnością i pewnością efektu.

      Usuń

Prześlij komentarz