Sos czekoladowo-miętowy.
Musiałam użyć całej swej silnej woli, żeby nie wyjeść sosu do ostatniej kropli wprost z miseczki ;) To jest naprawdę dobre. Pyszna czekolada w połączeniu ze świeżą miętą idealnie do siebie pasują. Sosem możemy polewać lody, naleśniki, placki, maczać w nim owoce, herbatniki. Jeżeli wolicie bardziej aksamitną konsystencję, której bliżej do czekolady mlecznej, wodę zastąpcie słodką śmietanką. Bardzo kusiło mnie też połączenie czekolady z pomarańczami, ale to już byłoby za dużo szczęścia na raz ;) Następnym razem.
Składniki:
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szkl. wody
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 4 gałązki świeżej mięty
Wykonanie:
- Do garnka wlać wodę, dodać cukier oraz umyte gałązki mięty, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
- Wyjąć miętę, dodać czekoladę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę.
Komentarze
Prześlij komentarz