Sos czekoladowo-miętowy.

Musiałam użyć całej swej silnej woli, żeby nie wyjeść sosu do ostatniej kropli  wprost z miseczki ;) To jest naprawdę dobre. Pyszna czekolada w połączeniu ze świeżą miętą idealnie do siebie pasują. Sosem możemy polewać lody, naleśniki, placki, maczać w nim owoce, herbatniki. Jeżeli wolicie bardziej aksamitną konsystencję, której bliżej do czekolady mlecznej, wodę zastąpcie słodką śmietanką. Bardzo kusiło mnie też połączenie czekolady z pomarańczami, ale to już byłoby za dużo szczęścia na raz ;) Następnym razem.




Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 gałązki świeżej mięty

Wykonanie:

  • Do garnka wlać wodę, dodać cukier oraz umyte gałązki mięty, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
  • Wyjąć miętę, dodać czekoladę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę.

Komentarze