Sos koperkowy.
Zdarzają się dni, kiedy trudno oprzeć się wrażeniu, że wszyscy i wszystko sprzysięgło się przeciwko nam. I ten właśnie do nich należy. Niektórzy postanowili sprawdzić mój refleks za kierownicą. Udało się, ale błagam, nigdy więcej! Jeśli dołożyć do tego przeziębione dziecko i zepsuty komputer to mamy pełnię nieszczęścia. Ale skoro dziś jest kiepsko, to jutro może być tylko lepiej :) Maciek poratował mnie w kwestii sprzętu. Trochę naokoło, ale jednak odzyskałam połączenie z wirtualnym światem. Śpieszę więc z opisaniem kolejnego sosu, tym razem koperkowego. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Biały pieprz, którego używa się do przyprawiania jasnych sosów i ryb, doskonale się tu spisał. Razem z cytryną idealnie podkreślił smak łososia, bo z tą rybą go podawałam.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30%
- szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pęczek kopru
Wykonanie:
- Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kurkumę i gałkę muszkatołową.
- Mąkę wymieszać ze śmietanką (bardzo dokładnie).
- Do wrzącego bulionu wlać powoli śmietankę z mąką, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
- Dodać posiekany koper.
- Doprawić białym pieprzem i solą.
Komentarze
Prześlij komentarz