czwartek, 1 września 2016

Ciasto cukiniowe z fetą.

ciasto z cukinią i fetą
Kiedy tylko Marzena zrobiła swoje cukiniowe muffinki pomyślałem, że mój pomysł na ciasto może być dla nich konkurencją. Okazało się jednak, że muffinki są deserowe i słodkie, a ciasto jest zdecydowanie wytrawne i słone. Zatem - uzupełniamy się! Jestem przekonany, że oba przepisy są świetnymi propozycjami na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W domu sprawdzą się doskonale jako popołudniowa przekąska. Ciasto cukiniowe można wzbogacić o dodatkowe składniki - podsmażony boczek, szynkę, ulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny, a obecność serów zaostrza tylko efekt i sprawia, że ciasto jest bardziej treściwe. Fajna rzecz.

Składniki:

  • 2 młode cukinie (około 600 g)
  • 1 cebula
  • 100 g fety
  • 30 g świeżo startego parmezanu
  • 40 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cebulki prażonej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy (1+1)
Wykonanie:

  • Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy. Dodać do cukinii.
  • Przesiać mąkę do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i masą cukiniową. Zrobić w środku zagłębienie. Wlać do niego jajka wymieszane z fetą, parmezanem, mlekiem, cebulką prażoną i łyżką oliwy. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Połączyć wszystko dokładnie w jednolite ciasto.
  • Kwadratową formę (około 20 - 22 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, który również natłuścić. Wylać ciasto na formę i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piec 45 - 60 minut do zrumienienia wierzchu i "suchego patyczka".
  • Podawać po lekkim przestudzeniu, pokrojone w kwadraty, z mieszanymi sałatami. Doskonałe na zimno na drugi dzień.

3 komentarze: