Ciasto cukiniowe z fetą.
Kiedy tylko Marzena zrobiła swoje cukiniowe muffinki pomyślałem, że mój pomysł na ciasto może być dla nich konkurencją. Okazało się jednak, że muffinki są deserowe i słodkie, a ciasto jest zdecydowanie wytrawne i słone. Zatem - uzupełniamy się! Jestem przekonany, że oba przepisy są świetnymi propozycjami na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W domu sprawdzą się doskonale jako popołudniowa przekąska. Ciasto cukiniowe można wzbogacić o dodatkowe składniki - podsmażony boczek, szynkę, ulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny, a obecność serów zaostrza tylko efekt i sprawia, że ciasto jest bardziej treściwe. Fajna rzecz.
Składniki:
Składniki:
- 2 młode cukinie (około 600 g)
- 1 cebula
- 100 g fety
- 30 g świeżo startego parmezanu
- 40 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 łyżek cebulki prażonej
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy (1+1)
- Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy. Dodać do cukinii.
- Przesiać mąkę do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i masą cukiniową. Zrobić w środku zagłębienie. Wlać do niego jajka wymieszane z fetą, parmezanem, mlekiem, cebulką prażoną i łyżką oliwy. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Połączyć wszystko dokładnie w jednolite ciasto.
- Kwadratową formę (około 20 - 22 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, który również natłuścić. Wylać ciasto na formę i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piec 45 - 60 minut do zrumienienia wierzchu i "suchego patyczka".
- Podawać po lekkim przestudzeniu, pokrojone w kwadraty, z mieszanymi sałatami. Doskonałe na zimno na drugi dzień.
myślę, że bardzo by mi smakowało
OdpowiedzUsuńMam nadzieję!
Usuńjak pysznie:)
OdpowiedzUsuń