niedziela, 25 września 2016

Hasło tygodnia - piwo w kuchni.

potrawy z piwem
Piwo, jako najstarszy napój alkoholowy i jeden z najpopularniejszych napojów w ogóle, to temat rzeka. W największym skrócie jest to produkt fermentacji słodu zbożowego najczęściej z dodatkiem chmielu. Słód, chmiel, woda i drożdże - od rodzaju i jakości tych składników, a także od zastosowanej techniki warzenia zależy to, z jakim piwem mamy do czynienia. Wszystkie odmiany potrafią być doskonałym napojem, ale czy można wykorzystać je inaczej? Dodać do gotowania lub pieczenia? Oczywiście! Zupy, gulasze, sosy i nawet ciasta mogą zyskać nowy i wyjątkowy charakter dzięki dodatkowi piwa. Odpowiedniego piwa. Właśnie dzięki tej wielkiej różnorodności gatunków i smaków chmielowego napoju mamy możliwość zastosować je w kuchni na dziesiątki (setki?) sposobów. Procenty nas nie interesują. Alkohol się wygotuje. Cała reszta ma znaczenie! Zatem zaczynamy piwny tydzień i mam nadzieję, że uda nam się coś ugotować zanim opróżnimy zawartość zgromadzonych butelek w bardziej bezpośredni i tradycyjny sposób. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz