Irlandzki gulasz wieprzowy na piwie.
Składniki:
- 500 g wieprzowiny gulaszowej (łopatki)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 6 brukselek
- pęczek zielonej pietruszki
- 250 ml piwa typu stout lub porter
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Mięso pokroić w około 1,5 cm kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić w garnku na oleju ze wszystkich stron (około 5 - 8 minut) i odłożyć do miski.
- W garnku po mięsie rozgrzać masło i dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zeszklić na małym ogniu około 5 minut.
- Dodać mąkę i mieszać do jej połączenia z masłem i cebulą w gładką masę.
- Powoli wlewać piwo cały czas mieszając. Dodać listek laurowy i gotować 1 - 3 minuty do zgęstnienia.
- Dodać mięso, bulion oraz marchewkę pokrojoną w duże kawałki i doprowadzić do wrzenia. Dodać ocet, cukier i 3/4 posiekanego pęczka pietruszki. Gotować na małym ogniu od 2 do 3 godzin.
- Brukselkę ugotować osobno na półtwardo na parze lub w mikrofalówce. Dodać do gulaszu 5 minut przed końcem gotowania.
- Podawać z tłuczonymi ziemniakami i posiekaną resztą pietruszki.
Od razu drukuję :) wprawdzie na dzisiaj i jutro w menu jest "gulasz" z kiełbasek i fasoli, ale nic mnie nie powstrzyma przed tym gulaszem w najbliższy weekend :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i chciałbym również cieszyć się po tym najbliższym weekendzie, kiedy wszystko smacznie wyjdzie ;) Miło ponownie być w kontakcie :)
OdpowiedzUsuńa tak się jeszcze zastanawiam... może będzie jeszcze lepszy jak z wołowinki zrobię?
Usuń