Irlandzki gulasz wieprzowy na piwie.

gulasz piwny
Gulasz wieprzowy kiedy jest gotowany powoli i na małym ogniu w towarzystwie piwa typu porter lub stout (np. Guinness) zaczyna przypominać charakterem gulasz wołowy. Sos staje się ciemny i esencjonalny - bardzo aromatyczny. Piwo oczywiście traci po drodze alkohol i większość goryczki, która łączy się harmonijnie z nutami kwaśnymi i słodkimi. Powstaje pyszne obiadowe danie, które jeszcze lepsze staje się na drugi dzień. Jednak, żeby coś na ten drugi dzień zostało, należy podwoić ilość składników! Może się zdarzyć, że ktoś nie jest miłośnikiem brukselki (ja jestem) i w takim przypadku spokojnie można zastąpić ją brokułem. Co jeśli i ta opcja nie wchodzi w grę?  Nie wiem, pomyślcie sami ;)




Składniki:


gulasz wieprzowy na piwie
  • 500 g wieprzowiny gulaszowej (łopatki)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 6 brukselek
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 250 ml piwa typu stout lub porter
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz 

Wykonanie:



  • Mięso pokroić w około 1,5 cm kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić w garnku na oleju ze wszystkich stron (około 5 - 8 minut) i odłożyć do miski.
  • W garnku po mięsie rozgrzać masło i dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zeszklić na małym ogniu około 5 minut.
  • Dodać mąkę i mieszać do jej połączenia z masłem i cebulą w gładką masę.
  • Powoli wlewać piwo cały czas mieszając. Dodać listek laurowy i gotować 1 - 3 minuty do zgęstnienia.
  • Dodać mięso, bulion oraz marchewkę pokrojoną w duże kawałki i doprowadzić do wrzenia. Dodać ocet, cukier i 3/4 posiekanego pęczka pietruszki. Gotować na małym ogniu od 2 do 3 godzin.
  • Brukselkę ugotować osobno na półtwardo na parze lub w mikrofalówce. Dodać do gulaszu 5 minut przed końcem gotowania.
  • Podawać z tłuczonymi ziemniakami i posiekaną resztą pietruszki. 











Komentarze

  1. Od razu drukuję :) wprawdzie na dzisiaj i jutro w menu jest "gulasz" z kiełbasek i fasoli, ale nic mnie nie powstrzyma przed tym gulaszem w najbliższy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo i chciałbym również cieszyć się po tym najbliższym weekendzie, kiedy wszystko smacznie wyjdzie ;) Miło ponownie być w kontakcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a tak się jeszcze zastanawiam... może będzie jeszcze lepszy jak z wołowinki zrobię?

      Usuń

Prześlij komentarz