Zupa z cukinii i pora.
Zupa z cukinii i pora powstała z potrzeby chwili. Kiedy poznałam temat obecnego tygodnia uzupełniłam domową spiżarnię o odpowiednią ilość cukinii. Poza tym wykorzystałam por, marchew i kurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem, bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim klimacie, lekko ostrą, z dodatkiem makaronu ryżowego. Bardzo nam smakowała. Pierwszy dzień września za nami, dla jednych trudny dla innych wyczekiwany ;) ;) Trzeba będzie na nowo wkroczyć na utarte ścieżki, wejść w ten szkolny rytm. Zapełniać dzieciakom śniadaniówkę czymś smacznym, zdrowym i ciekawym, a to nie lada wyzwanie. A właśnie! Może poświęcimy kiedyś nieco uwagi temu tematowi? Drugie śniadanie ucznia?
Składniki:
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 duża marchew
- 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
- 1/2 papryczki chili (dałam zieloną)
- 250 g filetu z piersi kurczaka
- 200 g mleczka kokosowego
- 3-4 szkl. bulionu warzywnego
- makaron ryżowy
- mieszanka ziół tajskich (u mnie Kotanyi)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- oliwa
Wykonanie:
- Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić ziołami tajskimi Kotanyi. Odstawić na 30 minut.
- Por oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić w piórka, następnie podsmażyć na oliwie.
- Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz marchew. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną papryczkę chili.
- Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut.
- Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować.
- Na koniec mleczko kokosowe.
- Doprawić curry i ewentualnie solą.
- Podawać z makaronem ryżowym i posiekaną natką pietruszki..
Ciekawy pomysł na zupkę :)
OdpowiedzUsuń