piątek, 9 września 2016

Kurczak faszerowany śliwkami i orzechami.

pierś kurczaka nadziewana suszonymi śliwkami
W paczce suszonych śliwek, które kupiłem kilka dni wcześniej, jakimś cudem zostały tylko trzy sztuki. Orzechów nie chciało mi się łupać, a noża ostrzyć (jest to niezbędne przy nacinaniu kieszonek w mięsie). Na dodatek oddałem żonie samochód, a jak wiadomo, na pieszego w drodze do sklepu czyha wiele niebezpieczeństw. Nie spodziewałem się wiele po swoim gotowaniu tego dnia. Kiedy jednak w końcu zabrałem się do pracy, wszystko zaczęło iść niemal idealnie (i podejrzanie) bezproblemowo. Mimo wszystko dalej nie byłem przekonany, że efekt smakowy moich poczynań będzie ponadprzeciętny. A jednak! Zaskoczyłem sam siebie. Dawno nic mi tak nie smakowało, jak mój kurczak faszerowany śliwkami i orzechami. Jest jednak na tym świecie jakaś równowaga i nagroda za chwile zwątpienia ;) Szczerze polecam ten przepis. Co mi się w nim najbardziej podoba, to różnorodność zbalansowanych smaków w każdym kęsie. Super :)
Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek
  • 10 suszonych śliwek
  • 8 połówek łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub podobnej
  • musztarda dijon
  • sól
  • oliwa
Wykonanie:

  • Śliwki posiekać z grubsza, przenieść do miseczki i dodać do nich ocet, miód i rozmaryn. Wymieszać i pozostawić na 1/2 godziny.
  • Piersi kurczaka umyć, oczyścić i naciąć w nich z boku głębokie kieszonki (użyć bardzo ostrego noża).
  • Orzechy połamać na mniejsze kawałki i wymieszać ze śliwkami. Napełnić równomiernie masą kieszonki w piersiach. Naciągnąć delikatnie brzegi mięsa, tak by dokładnie zamknąć szczelinę. Można delikatnie oprószyć solą jeśli nasza szynka nie jest zbyt słona.
  • Ułożyć po 2 plastry szynki na małą zakładkę i cieniutko posmarować musztardą. Zawinąć delikatnie ale ściśle każdą pierś.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć piersi ze wszystkich stron do zrumienienia szynki (po 1 minucie z każdej strony). Rozpocząć od strony, gdzie wypadła końcówka plastrów.
  • Przenieść piersi do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz