Kurczak faszerowany śliwkami i orzechami.
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek
- 10 suszonych śliwek
- 8 połówek łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 8 plastrów szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub podobnej
- musztarda dijon
- sól
- oliwa
- Śliwki posiekać z grubsza, przenieść do miseczki i dodać do nich ocet, miód i rozmaryn. Wymieszać i pozostawić na 1/2 godziny.
- Piersi kurczaka umyć, oczyścić i naciąć w nich z boku głębokie kieszonki (użyć bardzo ostrego noża).
- Orzechy połamać na mniejsze kawałki i wymieszać ze śliwkami. Napełnić równomiernie masą kieszonki w piersiach. Naciągnąć delikatnie brzegi mięsa, tak by dokładnie zamknąć szczelinę. Można delikatnie oprószyć solą jeśli nasza szynka nie jest zbyt słona.
- Ułożyć po 2 plastry szynki na małą zakładkę i cieniutko posmarować musztardą. Zawinąć delikatnie ale ściśle każdą pierś.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć piersi ze wszystkich stron do zrumienienia szynki (po 1 minucie z każdej strony). Rozpocząć od strony, gdzie wypadła końcówka plastrów.
- Przenieść piersi do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz