sobota, 17 września 2016

Sos romesco.

dip z pomidorów, papryki i orzechów
Sos romesco pochodzi z Katalonii i jest właściwie dipem. Nie byłem nigdy w tym zakątku Europy (nie jestem fanem Barcy i nie wiem sam, czy przekonuje mnie Gaudi ;)), ale jeśliby sądzić po tym prostym daniu, to jedzą tam smacznie ;) Wiem, wiem, to oczywiste. Bardzo podobne dipy można odnaleźć w kuchni tureckiej i bałkańskiej. To jest bardzo śródziemnomorski smak! Pomidory są bazą, ale pozostają w tle - papryka i orzechy grają rolę główną. Efekt jest zwyczajnie pyszny! A jakie wszechstronne zastosowanie... Romesco sprawdzi się świetnie w hiszpańskich tapas, na swojskich kanapkach i wegańskich pieczonych  warzywach. Włoska pasta zyska z nim nowy wymiar. I w ogóle ;)
Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • oliwa

Wykonanie:

  • Czerwoną paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pomidory odsączyć na sitku.
  • Wszystkie składniki oprócz soli zmiksować blenderem. Spróbować i ewentualnie dodać soli do smaku. Można też dodać więcej oliwy.
  • Podawać jako dip do pieczonych warzyw lub mięs, na tostach, lub dodatek do kanapek z serem czy wędliną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz