Chleb na piwie.

chleb na piwie bez zagniatania
Upieczony przeze mnie chleb jest wypadkową kilku przepisów wyszperanych w sieci. Ciasta nie trzeba zagniatać, a przez to czas mu poświęcony skraca się do niezbędnego minimum. Czy chleb po upieczeniu smakuje piwem? Tak, jeśli nie pozwolimy mu wystygnąć. Później pozostaje tylko intrygująca ostrość, nadająca pieczywu "pazura" ;) Z całą pewnością efekt końcowy w dużym stopniu zależy od rodzaju i jakości piwa. Nie miałam zbyt wiele czasu na poszukiwania i użyłam jasnego napoju znanej marki. Dużym atutem tego chleba jest mocno chrupiąca skórka, uwielbiam to! :) Do wypieku możecie dodać różne ziarna, otręby czy też wierzch posypać mąką. Jak kto lubi :)


Składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 330 ml piwa jasnego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Mąkę i sól przesiać do miski.
  • Dodać pokruszone drożdże i wymieszać łyżką.
  • Następnie wlać piwo i całość wymieszać łyżką (niezbyt długo, tylko do połączenia składników).
  • Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej formy (25x11 cm), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 12 godzin).
  • Piec w temp. 190 °C przez ok. 45 minut.

Komentarze